Ekonomija

LESKOVAC: Uredjenje zemljišta za agrar

Vinogradi Mesko

U selu Priboj, povodom početka realizacije projekta čišćenja starih zasada vinograda, gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović je u društvu načelnika uprave za privredu i poljoprivredu Bobana Sokolovića obišao radove. Inače, uređenjem su obuhvaćena 63 hektara državnog zemljišta, koje se nalazilo pod plantažama “Navipa”, a već je godinama zapušteno i zakorovljeno. Kako bi lokalnoj zajednici bilo od koristi, odlučili smo da ga privedemo prvobitnoj nameni, da ga uredimo i osposobimo za gajenje poljoprivrednih kultura, rekao je ovom prilikom gradonačelnik.
U planu je skidanje vinogradarske žice, vađenje stubova, krčenje starih zasada, šiblja, šikara, drveća, vađenje panjeva, ravnanje uzvišenja i na kraju će cela površina biti poorana. On je dodao da je grad sa Ministarstvom poljoprivrede prošle godine izradio pilot projetat čišćenja ovog prostora, sa idejom da se radovi nastave i na oko 800 hektara koje je koristio „Navip“ u katastarskim opštinama Vinarce, Donje Stopanje, Milanovo i Podrimce.
Projekat u katastarskoj opštini Priboj vredan je 11 miliona 620 hiljada dinara sa PDV-om, od čega ministarstvo poljoprivrede učestvuje sa 70, a grad sa 30 posto sredstava. Do sada je očišćeno 80 posto planirane površine, a radovi, koje izvodi vodoprivredno društvo iz Ćuprije će, ukoliko vremenske prilike dozvole, kompletno biti završeni za mesec dana, izjavio je Cvetanović.
Na ovom prostoru uporedo se realizuje projekat komasacije sa ciljem da se državno zemljište odvoji od zemljišta “Navip”-a, da se uredi novim atarskim putevima, parcele ukrupne i izgrade odvodni kanali čime bi se sprečilo oticanje vode ka selu.
Svemu ovome prethodiće rešavanje imovinsko-pravnih odnosa, jer je, sem državnog i zemljišta “Navip”-a, na ovom prostoru i oko 15 posto privatnih parcela. Po završetku komasacije, koji se očekuje do septembra, preko 1000 hektara zemljišta moći će da se licitacijom da u zakup poljoprivrednicima.
Boban Sokolović, dodao je da je na pomenuti prostor mehanizacija poslednji put ušla još pre petnaestak godina, i da je od velikog značaja da se ovo izuzetno plodno i kvalitetno zemljište, posebno pogodno za vinogradarsku i voćarski proizvodnju, sačuva. On je dodao da je nekoliko investitora zainteresovano da zakupi preko 500 hektara na ovom području.

WesternAg_PA_vert_fc_logoMarko SOILBioND

Categories: Ekonomija

Leave a Reply