Kultura

“Svet izvan“ Sunčice Denić

Suncica Denic, autorka romana

Istorija na srpskom književnom nebu se, po nepisanom pravilu, ponavlja. To na najbolji način pokazuje prof. dr Sunčice Denić u knjizi ‘’Svet izvan’’. Ova značajna srpska spisateljica u svom romanu, ocena je onih koji su se susreli sa delom, ono što je naglašeno i stvarnosno, delom biografsko, transponuje u modernistički diskurs.
Po rečima Živojina Rakočevića, književnog kritičara, dogodila se eksplozija emocija i možemo da vidimo likove jednog romana koji dolaze na književno veče, to je sam život i problem, naše živo učešće u problemu i pogled pisca koji vas vodi kroz problem, intimu, muku, kroz ono kroz šta ste vi hiljadu puta prošli a zatim imate još jednom snage da od toga pravite umetnost, bolujete i tražite najbolje moguće rešenje.
Uopštavanjem pojedinačnih sudbina, dovodi, sa jedne strane, do „raslabljivanja“ patetike a, s druge, do budnog i snažnog svedočenja o teškim danima i rđavim trenucima na Kosovu i Metohiji. Prividna jednostavnost ove romaneskne priče, kao žive kosovske zbilje, pruža mogućnost nelinearnog čitanja. Svaki detalj upućuje na duboku i prefinjenu naraciju autorke, a govoreći o prošlosti i sadašnjosti u kosovskom Ugljaru, likovi u ovom romanu čine taj svet izvan. Često realistički oblikovani, oni su nosioci savremenih poetoloških načela. U knjizi ‘’Svet izvan’’ Sunčica Denić napisala je nesvakidašnju priču koja je stala u roman.

Categories: Kultura

Leave a Reply