Kultura

VRANJE: Za ‘’Jedro nade’’ Nikoli Maloviću Borina nagrada

 

Borina nedelja VranjeDobitnik ovogodišnje nagrade ,,Borisav Stanković“ je pisac Nikola Malović za roman ,,Jedro nade“ odlučio je poseban stručni žiri 49. ‘’Borine nedelje’’ koja se u rodni grad poznatog pisca održava od 23. do 29. marta.Žiri su činili prof. dr Aleksandar Jovanović, prof. dr Milo Lompar i prof.dr Goran Maksimović
Prema rečima organizatora ,,Borina nedelja“ počinje 23.marta besedom prošlogodišnjeg dobitnika Petra Miloševića, a nakon toga biće priređen poetski mozaik uz učešće Vuka Krnjevića, Kajoko Jamasaki i Enesa Halilovića.
Drugog dana manifestacije u gradskom parku biće položeno cveće na spomenik Borisava Stankovića, a od 20 sati o Milisavu Saviću i delu ,,Dolina srpskih kraljeva“ govodiće Nenad Šaponja. Tokom trajanja ,,Borine nedelje“ biće predstavljena izabrana dela Borisava Stankovića u izdanju štamparije ,,Plutos“ i uručene nagrade na konkursu za najbolju priču i pesmu u konkurenciji učenika i studenata.Planirano je otvaranje izložbe karikatura Hadži Dejana Nikolića, kao i predstavljanje novih glasova u srpskoj prozi. O opusu Vesne Kapor i Vladislave Vojnović govoriće Vesna Trijić.
U petak 27. marta učenici gimnazije ,,Bora Stanković“ organizovaće program pod nazivom ,,Ko zna dva jezika, živi dva života“.
Vranjska publika imaće priliku da prisustvuje predstavljanju nove knjige Petra Pijanovića ,,Istorija srpske kulture“.Poslednjeg dana, u nedelju 29. marta, biće dodeljena nagrada ,, Borisav Stanković“. Prema rečima članice Gradskog veća Nele Dimitrijević iz gradskog budžeta opredeljeno je 1,5 miliona dinara za ,,Borinu nedelju“, a piscu će pripasti i novčani deo nagrade u iznosu od 200 000 dinara.

Categories: Kultura

Leave a Reply