Ekonomija

LESKOVAC: Mogućnosti navodnjavanja plodnih polja

Navodnjavanje kap po kapWesternAg_PA_vert_fc_logo

Značaj vodenih resursa na svojoj teritoriji grad Leskovac je ozbiljno shvatio i zato je podržana izrada studije o mogućnostima navodnjavanja koja predstavlja osnovu za ovaj projekat.
Inače, na području grada postoji 57 hiljada hektara poljoprivrednog zemljišta od toga se obrađuje 49 hiljada a ostalo su pašnjaci. Oranice i bašte zauzimaju oko 38 hiljada hektara ostalo su voćnjaci i vinogradi. Grad raspolaže izuzetno kvalitetnim zemljištem uglavnom prve i duge klase i zato je poljoprivreda jedna od najvažnijih privrednih grana. Za intenzivnu poljoprivrednu proizvodnju neophodno je navodnjavanje zato je naš cilj da se stvore uslovi da se navodnjava oko 20 hiljada hektara za koje Leskovac ima potencijala.. Grad Leskovac uvek podržava i nastaviće da podržava sve projekte iz oblasti navodnjavanja Preko ALER-a u saradnji sa vodokorisničkim udruženjima iz Donjeg i Gornjeg Krajinca, Zloćudova, Nomanice i Turekovca uz pomoć Svetske banke koja je kreditirala preko 90 posto projekta urađena je elektrifikacija polja i time omogućeno navodnjavanje na 150 hektara i proširenje kapaciteta na 370 hektara.
Prezentaciju studije o mogućnostima navodnjavanja na teritoriji Leskovca održali su stručnjaci – inženjeri, Momčilo Bikicki, direktor preduzeća Ehting, Predrag Srna, profesor dr Gradimir Vasić i dr Dragan Rudić.

Marko SOILBioND

Categories: Ekonomija

Leave a Reply