Ekonomija

Prvo prolećno prskanje voćaka

vocnjak-pod-snegom-u-hanuWesternAg_PA_vert_fc_logo

Prvo prolećno prskanje voćaka je jedna od najznačajnijih mera hemijske zaštite koju treba sprovesti u višegodišnjim zasadima. Ovim prskanjem smanjuje se brojnost velikog broja insekata, grinja i glavnih ekonomski prouzrokovača bolesti. Pre prvog prolećnog prskanja voćaka treba obavezno sprovesti rezidbu voćaka sa kojom treba ukloniti sve osušene i zaražene grane i mumificirane plodove, jer služe kao izvor zaraze. Nakon rezidbe sav biljni materjal treba izneti iz voćnjaka i uništiti, kaže Dragan Djordjević, stručnjak za voćarstvo.
-Od insekata prvim prolećnim prskanjem suzbijaju se:
– štitaste, krvava i lisne vaši, cvetojed, mrazovci, moljci, listojedi, buve, gubar, kukavičja suza, savijači pupoljaka, zatim grinje, a od glavnih prouzrokovača bolesti suzbijaju se:
-bakteriozna plamenjača, čađava pegavost lista i krastavost plodova, monilia koštičavog voća, šupljikavost lišća, kovrdžavost lista breskve, rogač šljive i dr. Lisne vaši u toku vegetacije imaju veći broj generacija i zbog toga smanjenje populacije jaja koja prezimljavaju je ključna mera borbe protiv lisnih vašiju. Pravilna primena podrazumeva poštovanje preporučene doze ili koncentracije primene preparata ali i tečnosti i sam postupak prskanja. Prskanje treba izvršiti po mirnom vremenu bez vetra, na temperaturi iznad 18oC uz «kupanje voćaka» odozgo na dole.Prilikom obavljanja prvog prolećnog prskanja voćaka i vinove loze koristiti kompletnu zaštitnu opremu i voditi računa da ne dođe do zagađivanja izvora vode i vodotokova.
U zavisnosti od vrste voćaka prvo prskanje se izvodi u različitim fazama. Breskva se mora zaštiti pre pucanja pupoljaka i pored izvedenog jesenjeg plavog prskanja. prvo prolećno prskanje ne sme dočekati fazu pucanja pupoljaka. U fazi pucanja pupoljaka i zelene tačke na pupoljku izvode se prolećna prskanja prewparatima na bazi bakra. Na ovaj način se sprečava pojava kovrdžavosti lista.
Šljiva, višnja i trešnja se štite u fazi mišje uši»(posle pucanja pupoljaka, kada izbiju prvi zeleni listići).
Jabučaste voćne vrste prvi put se u proleće štite u fazi «mišje uši».
Ostale voćne vrste iz jagodičastog i jezgričavog voća štite se pre cvetanja.
Djordjević napominje da svi zainteresovani poljoprivredni proizvodjači mogu na portalu Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja http://www.pissrbija.com da pronadju priloge koji se svakodnevno ažuriraju u smislu šta treba primeniti na svojim zasadima i kulturama.
-Takodje svi zainteresovani mogu u Poljoprivrednoj službi da popune formular, na osnovu kojeg će im potpuno besplatno dobijati SMS poruke o svim neophodnim intervencijama koje treba da preduzmu u svojim voćnjacima i vinogradima u skladu sa aktuelnim prilikama, kaže Djordjević

Marko SOILBioND

Categories: Ekonomija

Leave a Reply