Ekonomija

LESKOVAC: Šansa poljoprivrede u udruživanju

Poljoprivreda oranjeWesternAg_PA_vert_fc_logo

Na sednici Saveza zemljoradničkih zadruga Jablaničkog i Pčinjskog okruga održanoj RPKL razgovaralo se o stanju i mogućnostima poljoprivrede u Srbiji u odnosu na propise i postupak ulaska u Evropsku uniju kao i o dugoročnom konceptu razvoja sela i zadrugarstva.
Ovom prilikom rečeno je da na području Jablaničkog okruga ima oko 60 hiljada gazdinstava a zemljište se obrađuje na oko 120 hiljada hektara odnosno 33 posto od ukupne površine, što je za potencijal našeg kraja malo.
Neophodno je da se poljoprivrednici udružuju u zadruge jer to donosi sigurnost proizvođača, standardizovanu proizvodnju, snabdevanje po povoljnijim cenama, kao i prodaju i plasman proizvoda na tržište. Udruživanjem u zadruge suzbija se siva ekonomija i drastično napada monopol, dok se pregovaračka moć proizvođača sa trgovcima povećava, istakao je Stajković.
Srbija ima oko 4.200.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, a Austrija tri puta manje ali zato je izvoz poljoprivrednih proizvoda ove zemlje sedam puta veći u odnosu na Srbiju, razlog tome je što nastupaju udruženi u zadruge, kazao je Stajković.
Inače, na sednici Saveza bilo je reči i o razvoju ruralnih sredina Jablaničkog i Pčinjskog okruga.

Marko SOILBioND

Categories: Ekonomija

Leave a Reply