Ekonomija

LESKOVAC: Zapošljvanje uz podršku grada

Sajam zaposljavanja 1

Podelom obaveštenja poslodavcima privedena je kraju realizacija programa mera samozapošljavanja i novih radnih mesta, koje je realizovao grad Leskovac preko Agencije za lokalni ekonomski razvoj (ALER), uz tehničku podršku Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ).
U skladu sa lokalnim akcionim planom zapošljavanja koji je usvojila Skupština grada Leskovca, a u cilju smanjenja nezaposlenosti, grad Leskovac nastavlja sa praksom subvencija i zapošljavanja koju smo započeli u 2014. godini, rekao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović i dodao da je za te namene iz gradske kase izdvojeno 28 miliona dinara.
Novac će dobiti mladi sa prosekom preko 9, za program obavljanja stručne prakse, poslodavci za prijem novih radnika, a deo novca otići će i na program samozapošljavanja.
Na konkurs za dobijanje nekih od subvencija , koji je bio raspisan 2014. godine, javio se veliki broj osoba.
Za podsticaj samozapošljavanju izdvojeno je 12 miliona dinara.ALER-u je stiglo 108 zahteva, pomoć za otpočinjanje sopstvenog biznisa dobilo je 91 lice, i to 75 lica subvencije za samozapošljavanje preko ALER-a i 16 preko NSZ-a.
Subvencije u iznosu od 10 miliona dinara predviđene su za otvaranje novih radnih mesta, kojim se omogućava zapošljavanje 83 lica kod 33 privatna poslodavca.
Konkurisalo je 54 poslodavaca, ali je utvrđeno da poslodavac može da dobije subvencije maksimalno za šest novih radnih mesta, čime je omogućeno da veći broj poslodavaca konkuriše za ovu meru aktivnog zapošljavanja.
Početkom marta 22 studenta koja su završila studije sa prosečnom ocenom preko 9 počeće sa obavljanjem stručne prakse, i za taj program je izdvojeno 6 miliona dinara.
„Ova ideja lokalne samouprave imala je veoma pozitivne odjeke u javnosti. Ona je podstrek za mlade uspešne ljude. Kroz ove aktivne mere zapošljavanja pokušavamo da smanjimo stepen nezaposljenosti u Srbiji i efektima možemo biti zadovoljni, ali je naš cilj i želja da nastavimo još većim intenzitetom.
I u toku tekuće 2015. godine nastavićemo sa novim merama zapošljavanja. Želim uspešan rad vašim privatnim preduzećima, jer jedini oslonac razvoja Leskovca i čitave Srbije upravo je privatno preduzetništvo“ , rekao je Cvetanović.
Direktor ALER-a Bojan Tojaga rekao je da „ovim merama grad Leskovac je za dve godine uspeo da sa evidencije NSZ-a skine 390 lica, od kojih je 265 zapošljeno kod privatnih poslodavaca u 51 firmi. Svoj privatni biznis otpočela su 125 lica, u nadi da će ga širiti i razvijati. Sa ovim merama akrivne politike zapošljavanja nastavljamo i 2015. godini, tako da je Gradsko veće, na predlog Saveta za zapošljavanje, usvojilo lokalni akcioni plan zapošljavanja kojim je za ove dve mere predvdviđeno 19 miliona dinara, a za sve četiri mere koje će finansirati grad Leskovac 39 miliona dinara.
Samo sa ove dve mere, za koje je predviđeno 19 miliona za 2015. godinu, biće skinuto 133 lica sa evidencije NSZ-a

Categories: Ekonomija

Leave a Reply