Ekonomija

Puna primena Zakona o planiranju i izgradnji

Majstori 1Majstori

Od danas je počela puna primena Zakona o planiranju i izgradnji, koji predviđa donošenje građevinskih dozvola za manje od mesec dana, s obzirom na to da je doneto svih 28 podzakonskih akata neophodnih za njegovo sprovodjenje.
Tim povodom potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je na konferenciji u Vladi Srbije, da je ipak gradovima i opštinama u Srbiji ostavljeno da najkasnije do 1. marta uvedu predviđenu objedinjenu proceduru izdavanja gradjevinskih dozvola.
– Sva podzakonska akta su potpisana i od danas gradovi i opštine će krenuti u punu primenu zakona i tako napraviti mnogo bolji ambijent za investitore, rekla je Mihajlović.
Ona je kazala da lokalne samouprave više nemaju opravdanja za nesprovodjenje zakona koji je usvojen još u decembru prošle godine. Ministarka je takodje najavila da će do kraja ove godine biti uvedena i elektronska građevinska dozvola.
Kako je rekla, građani i investitori će se od sad na šalterima pojavljivati svega dva do tri puta – da dobiju podatke, podnesu dokumentaciju i dobiju dozvolu.
Zahvaljujući Zakonu o planiranju i izgradnji građani više neće imati ulogu kurira i morati da se šetaju od jednog do drugog šaltera, već će to raditi državna uprava, rečeno je na konferenciji.

Categories: Ekonomija

Leave a Reply