Društvo

Danas je Sretenje Gospodnje

Sretenje 1Sretenje ustanak

Danas je hrišćanski praznik Sretenje Gospodnje. Praznik je ustanovljen u najstarijem dobu hrišćanstva, ali je počeo da se svečano proslavlja tek u doba cara Justinijana, 541-542.godine.
Po narodnom verovanju, od Sretenja dani postaju duži, a noći kraće, otuda i izraz “Sretenje – Obretenje”. Kažu da od ovoga dana zima više nije kao pre toga. Medved izlazi i gleda niz sunce, pa ako vidi svoju senku vraća se u svoju jazbinu jer će zima trajati još šest nedelja, a ako svoju senku ne vidi vraća se u šumu da traži hranu.
Na Sretenje Gospodnje je i Dan državnosti Republike Srbije. Dan državnosti je državni praznik Srbije koji se praznuje 15. i 16.februara, ali će se ove godine praznovati 16. i 17.februara jer je 15.februar nedelja, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Ponedeljak 16. i utorak 17.februar biće neradni dani zbog obeležavanja Dana državnosti Srbije.
Dan državnosti se obeležava u znak sećanja na 1804. godinu kada je u Orašcu počela borba za oslobodjenje od Turaka i na dan kada je 1835. godine Skupština u Kragujevcu proglasila prvi Ustav Srbije. Ovaj datum je najbitniji datum u političkom, kulturnom i istorijskom kalendaru naše zemlje. Pored toga što je Dan državnosti, on je i Dan ustavnosti Srbije, ali i dan sećanja na početak Srpske revolucije.

Categories: Društvo

Leave a Reply