Ekonomija

DRUGI PIŠU:“Kurir“-Izgradnjom tunela kod Predejana država će godišnje gubiti 50 miliona dinara

Predejane panorama

Neverovatno!
Čudjenje, pa i zgražavanje, čelnika asocijacije evropskih turističkih poslenika u Predejanu, srcu Grdeličke klisure, zbog isključivanja sa nove trase Koridora 10 ove turističke destinacije, doživelo je svoju kulminaciju pred više stotina domaćih i inostranih gostiju.
Brigite i Uli iz Esena u Nemačkoj, kako su izjavili, nisu mogli da shvate, da motel Predejane koji se nalazi na svim turističkim mapama evropskih tur-operatera zaobilazi nova trasa Koridora 10 i da se gradi znatno skuplja varijanta sa tunelima.
-Svuda u svetu države nastoje da svoje glavne saobraćajnice približe turističkim destinacijama iz ekonomskih, demografskih i geostrateških razloga. Nije nam jasno da se Srbija odriče, pogledajte koliko je turista ovde, saopštili su ovi turistički poslenici, a njihovo mišljenje podržale koleginice i kolege iz skandinavskih zemalja, ali i Holandije, Austrije i drugih zemalja, kao i kolege iz Srbije, koji i pored “stavljanja Predejana na slepom koloseku“ najavljuju zaobilaženje tunela i obavezan odmor u srcu grdeličke klisure.
-Verujte kada sam nedavno imao razgovor sa premijerom Aleksandrom Vučićem, on nije mogao da shvati da će Leskovac i država Srbija godišnje gubiti 50 miliona dinara “zatvaranjem“ Predejana i motela. Toliko godišnje sa doprinosima i drugim dažbininma ide u državnu kasu, s tim što će, izgradnjom nove trase, više od 200 ljudi ostati bez posla, a bez perspektive više od 25 planinskih sela, kaže za “Kurir“ Dragan Pavlović, koji se nalazi na čelu motela “Predejane“ i dodaje da mu je srpski premijer Aleksandar Vučić rekao da će učiniti sve da se nepravda ispravi uz adekvatno rešenje za ovaj najatraktivniji deo Grdeličke klisure.
Živojin Stefanović, predsednik Skupštine grada i Dragan Savić, predstavnik Predjena u Leskovcu kažu da su se na Koridoru 10 gledali privatni, a ne državni i interesi gradjanai da je uradjeno u korist sopstveneštete.
To za “Kurir“kaže i stotine turista koji najavljuju da će i pored nove trase i tunela i dalje dolaziti u Predejane na tradicionalne specijalitete.
-Pogledajte, ovo su papirići sa imenima gostiju iz čitave Evrope. Mnogi nam nedelju dana ranije najave kada će doći da im spremimo grafče na tafče, deset u lepinji sa lukom, lepinju sa kajmakom, uštipke, pogaču sa planinskim sirom i druge specijalitete, kaže kuvar Bojan Djordjević.
Žitelji, Predejana, zaposleni u motelu, ali i mnogi stalni inostrani i domaći gosti u tranzitu ne veruju da će se država Srbija odreći 50 miliona dinara, ako to učini, znači da je mnogo bogata?!

Categories: Ekonomija

Оставите одговор