Ekonomija

VAŽNO: Neustavna naplata doplatnih karata za parkiranje!

Parking znakParking prazan

Ustavni sud Srbije doneo je odluku o tome da je naplata doplatnih karata za parkiranje neustavna. Na potezu su lokalne samouprave koje bi trebalo da promene svoje neustavne odluke, jer se njima krši zakon o obligacionim odnosima.
Skupštine lokalnih samouprava ili javna preduzeća ne mogu kršiti zakon o obligacionim odnosima i donositi odluke o visini doplatne karte. Nije ovo slučaj samo sa Leskovcem i Vranjem. Mnoge lokalne samouprave u Srbiji imaju takve odredbe u okviru odluke o javnim parkiralištima i to treba menjati. U Beogradu i Subotici su već takve odredbe ukinute. Doplatna karta nije prekršaj i novac ne ide u budžet republike već parking preduzeća.
Ovakve odluke nemaju retroaktivno dejstvo i trebalo bi da se sprovode i važe od momenta donošenja ili ukidanja. Kaznenim odredbama Zakona o bezbednosti saobraćaja nije predvidjen prekršaj za neplaćanje usluga parkiranja.

??????????

Inače, “Metroparking jug’’ servis Leskovac je, na prostoru iza Tehnološkog fakulteta uredio, asfaltirao i obeležio besplatno stajalište sa 48 mesta, koje je korisnicima na upotrebu predao gradonačelnik Goran Cvetanović.
Investicija je vredna dva i po miliona dinara i to je treće ulaganje ‘’Metroparking jug’’ servisa u Leskovac za poslednjih godinu i po dana, rekao je Cvetanović, dodajući kako će ubuduće, ovo, ali i sva ostala preduzeća, najpe morati da investiraju, pa tek onda da izvlače profit.

Categories: Ekonomija

3 replies »

Leave a Reply