Kultura

Danas je svetski dan džeza

Luj Amstrongdzez orkestar

Povodom svetskog dana džeza legendarni džez muzičar Herbi Henkok u Nju Orleansu, kolevci džeza otvoriće prvi Medjunarodni dan džeza svojim jutarnjim koncertom.
Valja podsetiti da je Unesko 30. april proglasio za Međunarodni dan džeza ali su proslave ovog dana počele još u petak i to rano ujutru, svirkom u Parizu. Henkok, Dajen Rivs, Terens Blančard, Elis Vajnton Maralis danas će svirati dok sunce bude izlazilo iznad Kongo trga u Nju Orleansu dok je glavni događaj planiran uveče u sedištu UN u Njujorku.
Tamo će se Henkoku pridružiti muzičari sa pet kontinenata uključujući i DiDi Bridžvoter, Rivsovu, Romera Lubama, Esperancu Spalding, Anđelik Kiđo i Zakira Huseina na koncertu koji će biti emitovan širom sveta.

dzez svirac
UN organizacija za obrazovanje, nauku i kulturu proslaviće ovu „najameričkiju“ umetnost kao silu koja doprinosi „miru, jedinstvu, dijalogu i saradnji među ljudima“.
„Verujem da je važno da mladi nauče o muzici i svim njenim bogatim raznolikostima“, rekla je pevačica Barbara Hendriks.
„Jasno je kada čujete muziku iz Afrike, Malija, Senegala, Nigerije ili kada slušate delta bluz iz Misisipija da svi govore istim jezikom. Potrebno je samo da sviramo više, slušamo više jedni druge i dozvolimo konverzaciji da se dogodi“, dodala je ona.

 

Categories: Kultura

Leave a Reply