Ekonomija

Zadovoljavajuće stanje useva

WesternAg_PA_vert_fc_logoPsenica na njivi zima

Tokom prtekle jeseni, po oceni poljoprivrednih stručnjaka, uslovi za setvu ozimih kultura bili su gotovo idealni, pa je oko 60 posto površina pod pšenicom zasejano u optimalnom roku.

Tako je pšenica, koja je na području Jablaničkog okruga zastupljena na oko 30.000 hektara, trenutno je u dobrom stanju, posebno na onim parcelama gde su ratari primenili punu agrotehniku.

Medjutim, izuzetno  topli period tokom novembra i decembra doveo je do deficita vlage u zemljištu, što je počelo da ostavlja posledice na jesenas zasejane useve, pa su u narednom periodu padavine poželjne, kako bi se spremno dočekala prolećna vegetacija.

Sigurno je da će ovakve vremenske prilike uticati na prinose, poučuju stručnjaci za ratarstvo i dodaju da je formiranje snežnog pokrivača proteklih dana, pogodovalo razvoju pšenice, koja je sada u fazi mirovanja, i zaštićena od izmrzavanja.

Za razliku od ratara, voćari za sada nemaju razloga za brigu, jer nije došlo do preranog kretanja vegetacije. Zbog dubokog korenovog sistema, voće nije pretrpelo ni posledice zbog nedostatka vlage, pa za sada nema bojazni da će rod ove godine biti smanjen, poručuju stručnjaci za voćarstvo.

Categories: Ekonomija

Leave a Reply