Kultura

Izložba život roma u Srbiji

Romi Isus 2

Civil Rights Defenders organizuje izložbu dvanaest najboljih fotografija sa konkursa o životu Roma u Srbiji. Svečano otvaranje izložbe je zakazano za 21. januar 2014. godine u UK „Parobrod“ (Kapetan Mišina 6a) sa početkom u 16:00 časova. Foto – konkurs „Pod istim krovom“ je sproveden od 12.novembra do 10. decembra 2013. godine u okviru projekta „Povećanje vidljivosti najdiskriminisanijih grupa u Srbiji” uz podršku Nacionalne zadužbine za demokratiju (NED). Tokom trajanja konkursa, skoro 80 ljudi iz cele Srbije je poslalo više od 300 fotografija. Dvanaest najboljih fotografija će biti predstavljeno na dve izložbe (u Beogradu i Nišu) i odštampano na specijalnim kalendarima za 2014. godinu.

„Kao što ime projekta kaže, cilj koji smo sebi zacrtali je bio da povećamo vidljivost naših komšija Roma i njihovih života. Neki od trenutaka koji su zabeleženi na fotografijama su tužni, neki sretni, ali su svi autentični i izuzetno dirljivi“ rekao je Goran Miletić, programski direktor Civil Rights Defenders za Zapadni Balkan. On je dodao da „fantastičan odziv na konkursu nije samo priča o uspehu projekta, već

i poruka da u Srbiji postoji tolerantna većina, kojoj je potreban prostor da dođe do izražaja“.

„Pred nama je još puno posla, ali smo na dobrom putu“ zaključio je Miletić.

Uz LGBT zajednicu, Romi se smatraju najviše diskriminisanom i najugroženijom zajednicom u Srbiji.

Procenjuje se da polovina od oko 400.000 Roma u Srbiji živi u 600 neformalnih naselja, bez pristupa osnovnim sredstvima za život, poput pijaće vode, adekvatnog smeštaja, zdravstvene zaštite, obrazovanja i zaposlenja.

 

Categories: Kultura

Leave a Reply