Ekonomija

VRANJE: Poljoprivreda traži, ali duplo vraća

WesternAg_PA_vert_fc_logoVinogradi 5

Kao jedan od najvećih problema za razvoj agrara u Pčinjskom okrugu poljoprivrednici navode nepostojanje podsticajnih sredstava, poreskih olakšica i zahvatanja, kao i prilaznih puteva do pojedinih seoskih sredina i poljoprivrednih gazdinstava.
Da bi Vranje, Vladičin Han, Bujanovac, Surdulica, Trgovište, Bosilegrad i Pčinjski okrug bili rame uz rame sa oblastima i gradovima u Evropskoj uniji, treba mnogo toga da se promeni, kažu poljoprivredni stručnjaci.
Stanje poljoprivrede na području sedam opština Pčinjskog okruga je haotično, ocenjuju poljoprivrednici. Poljoprivreda ja zahtevna i traži, ali zato duplo ili čak troduplo vraća, kažu zemljoradnici.
Teška ekonomska situacija u državi je uticala i na razvoj poljoprivrede, pa tako siromašna domaćinstva nemaju mogućnosti da obnove svoje poljoprivredne mašine bez kojih ne mogu ni da rade na njivama. Inače, poređenje stanja poljoprivrede na jugu Srbije sa onim u Evropskoj uniji je nemoguće. Razlike su ogromne od regiona do regiona, i to se nekako mora razrešiti. Vranjski kraj ima potencijale, ali ga i država mora bolje sagledati – ocenjuju stručnjaci za agrar.
Slično govore i mladi ljudi na jugu Srbije koji se bave organskom proizvodnjom poljoprivrednih proizvoda uz konstataciju da se bavljenje tom vrstom proizvodnje nije isplativo, jer iziskuje dosta truda i vremena, a cene na tržištu su iste kao i sa ostalim industrijskim voćem i povrćem.

Oni podvlače da su njihovii ekološki zdravi proizvodi koštaju isto, koliko i „fabrički“ proizvedeni poljoprivredni proizvodi. Neregulisani uslovi tržišta ubijaju svaku normalnu proizvodnju, nesiguran plasman odbija ljude od sela i njive. Ipak, ovo je posao kojim se vredi baviti, ali država mora da bude regulator na tržištu da bi srpska poljoprivreda najpre opstala, a zatim i postala profitabilan biznis – smatraju zemljoradnici sa područja sedam opština Pčinjskog okruga.

Categories: Ekonomija

Leave a Reply