Ekonomija

LESKOVAC: Velike šanse poljoprivrede

WesternAg_PA_vert_fc_logoOranje

Zahvaljujući privatnoj inicijativi Leskovac je sebe, kao područje sa razvijenom poljoprivrednom i prerađivačkom proizvodnjom pozicionirao.

To, međutim, kako je rečeno na zajedničkom sastanku uspešnih zemljoradnika, gradskog rukovodstva, ministarstva poljoprivrede, SIEPE, neće biti dovoljno u periodu koji nam predstoji, jer je sa ovakvom agrarnom politikom, naša poljoprivreda nespremna za Evropsku uniju.

Vojin Polanski, saradnik Ministarstva privrede je, analizirajući ličnu kartu primarne poljoprivredne proizvodnje i prerade prehrambenih proizvoda preduzeća sa leskovačke regije naglasio da su, verovatno njihovi kapaciteti i ambicije veći, ali da se uglavnom zadržavaju na proizvodnji dovoljnoj tržištu grada Leskovca i bliže okoline.

Bez repro-lanca, odnosno obezbeđivanja uslova za uspešnu realizaciju formule 3-p: što znači proizvodnja, prerada i plasman, nema razvoja ove industrijske grane ni u Leskovcu, niti širom Srbije, istakao je Polanski, navodeći primer Porečja, koje je po njegovim rečima dostiglo najviši stepen tehnološke produkcije, te ga po svaku cenu treba  zaštiti i sačuvati, jer ono može biti jedan od pokretača procesa.

Milorad Stajković, predsednik Saveza zemljoradničkih zadruga Jablaničkog i Pčinjskog okruga, podsetio je na činjenicu da je Srbija jedna od četiri evropske zemlje sa većom površinom zapuštenog zemljišta, od one koja se obrađuje.

U Leskovcu je najviše malih poljoprivrednih proizvođača koji proizvedenim količinama jedva da mogu da zadovolje potrebe jedne gradske pijace, dok je broj onih koji obrađuju veće površine svojih i zakupljenih parcela i smatraju se ozbiljnim proizvođačima, zanemarljivo mali, rekao je Stajković, dodajući kako je praksa  udruživanje u zadruge svuda u svetu davala dobre rezultate.

Ozbiljna posvećenost razvoju poljoprivrede, novi zakonski propisi, unapred određena i obezbeđena podsticajna sredstva i organizacija repro-lanca, mere su čijom bi primenom moglo doći do pomaka u ovoj oblasti, neki su od zaključaka sa današnjeg sastanka, koji će u vidu predloga biti prosleđeni Vladi.

Categories: Ekonomija

Leave a Reply