Ekonomija

DRUGI PIŠU“Jutarnji list“: Ajvar iz Podravke proizvodiće se u Srbiji

Ajvar PodravkaAjvar Podravka 1

 Dan nakon što je Podravka odbacila da se spaja sa MK grupom, hrvatski Jutarnji list piše da će se neki proizvodi hrvatske firme proizvoditi u Srbiji.

Kako navodi izvor ’Jutarnjeg’ koji je blizak višemesečnim pregovorima, Podravkini kiseli krastavci, ajvar, pečena paprika, gulaš, grašak, mesni naresci i ostali konzervirani proizvodi mogli bi uskoro da počnu da silaze sa pogona MK grupe, čime bi ušli na tržište CEFTA.

List navodi da se zbog političkih previranja i pokušaja bivšeg menadžmenta da preuzme kompaniju Podravka nije dobro pripremila za ulazak Hrvatske u EU i da zato sada pokušava da pronađe poziciju na tržištu CEFTA.

„Podravka za razliku od Agrokora nije organizovala vlastite proizvodne kapacitete na tržištu CEFTA, pa sada razmatra mogućnost da ih unajmi od Kostića. To bi Podravkinoj proizvodnji, uz tržišta Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije, šire otvorilo vrata tržišta bivših republika Sovjetskog Saveza, a posebno Rusije“, navodi list.

Uprkos Kostićevim najavama ozbiljnih investicija u Hrvatsku, izvor ’Jutarnjeg’ navodi da se o vlasničkom povezivanju dve kompanije nije razgovaralo.

„Podravka bi MK Grupi napunila proizvodne kapacitete, ali bi Kostić mogao imati koristi i za svoju proizvodnju zato što mu Podravka može ponuditi distribuciju na svojih 17 tržišta koja pokriva, a srpskom tajkunu zanimljiv je poslovni iskorak u EU“, piše list.

Podsetimo, Podravka je saopštila da ne pregovara s MK grupom o korporativnom povezivanju već samo o mogućoj poslovnoj saradnji dve kompanije na nekim tržištima, dan nakon što će se pojaviti vest da Kostić želi stvaranje novog ‘’SFRJ giganta’’

*Izvor: Jutarnji list

Categories: Ekonomija

Leave a Reply