Kultura

Profesoru Ranku Popoviću iz Banjaluke Timčenkova nagrada

Timcenko

Ranko Popović, profesor na Banjalučkom univerzitetu ovogodišnji je dobitnik nagrade „Nikolaj Timčenko“, za knjigu „Paradoksi i molitve’’

Povodom dana koji nose ime ovog leskovačkog književnika i književnog kritičara promovisana je njegova knjiga „Smisao pripovedanja“, kao i delo Dušana A. Janjića, „Vidovi francuske književnosti“.

Primajući nagradu laureate professor Ranko Popović je rekao da ga je nagrada obradovala jer je zadivljen Timčenkovim radom, ali i zbog toga što je počastvovan da bude deo izuzetne grupe ljudi koji su dobijali ovo priznanje.

Jovan Pejčić, predsednik Zadužbine Nikolaj Timčenko, rekao je da ova manifestacija ima za cilj afirmaciju njegovog dela, ali i duha u kulturi i književnosti za koji se Timčenko celog života zalagao.

Dani Nikolaja Timčenka održavaju se po peti put, a njegova zadužbina osnovana je 2005., godinu dana nakon njegove smrti. Nikolaj Timčenko je bio leskovački novinar, esejist i književni kritičar. Radni vek proveo je kao novinar i lektor lista Naša reč, a bio je i urednik časopisa za kulturu „Naše stvaranje“.

 

Categories: Kultura

Leave a Reply