Kultura

PREDSTAVLJAMO: Aleksandar Nikolić, mladi stvaralac

Aleksandar Nikolic

Leskovčanin Aleksandar Nikolić, učenik Škole za tekstil i dizajn, za kratko vreme osvojio je više priznanja za poeziju, a na Balkanskoj smotri mladih strip autora 2013. godine dobio je nagradu „Najbolji debitant“ za najbolji strip, tj. ilustrovanu pesmu u stripu„Ostani svoj“.

Mladi, višestruko talentovani Aleksandar Nikolić poslao je uredništvu portala ‘’Budite u toku’’ nekoliko pesama i pismo koje objavljujemo u celini: „Moje ime je Aleksandar Nikolić, imam 18 godina, tačnije rođen 07.02.1995.u Leskovcu gde i živim, završavamSrednju umetničku školu za industrjski dizajn i dizajn enterijera. Međutim, to nije jedina sfera gde se moje stanje svesti nalazi u umetničkom duhu, jer umetnost nije stvar trenutka već načina života koji ili umete da prepoznate u svemu ili ne umete ni učemu.Pisanjem, crtanjem i glumom bavim se od malih nogu, prve pesme objaviljivao sam u prvom, drugom, trećem i četvrtom razredu u školskim časopisima poput Đačkogdoba , Viteza, Đačkog zabavnika, Školskog zvono , Naše reč …i drugih.  Tada samimao već neku prvu zbirku pesama. Prvu nagradu za ilustraciju, nakon kursa „Vidovdanski susreti“, dobi osam u trećem razredu osnovne škole .

Glumom se bavim od vrtića, a ozbiljniji rad i kreće od 5. razreda osnovne pa do sada.Sedam sedam godina akitivno samradio u leskovačkom Narodnom pozorištusve do njegovog zatvaranja. Kasnije, usledila su 2 kratka filma o lokalnoj istoriji i nasilju nad ženama u

saradnji sa loklanom televizijom,a trenutno radim nasnimanju dugometržnog filma mladog producenta iz Leskovca.

Aleksandar Nikolic crno bela

Vodio sam rubriku o stripu i umetničikim novostima (još jedna moja ljubav) u časopisu ‚‚Mladi reporter“. Imam neobjavljenu zbirku pesama. Reč je o motivacionim pesmama i novom stilu pisanja , a knjiga nosi naziv ‚‚Pozitivnevibracije „. Nije izašla iz finansijskih razloga (kako to obično biva kada je kultura u pitanju). Međutim, smatram je vrednom zato što nastaje u takvim okolnostima i satakvom tematikom. Pesme iznose novu ideju u pogledu na svet i čoveka uopšte. Do sada je smatrano da je sreća stvar slučajnosti ili božanskog izbora, a nova ideja je veličanstvena moć svakog pojednica. Do sada se zasrećom tragalo spolja, a nova ideja je sreću naći unutra, jer je to i istinski oblik sreće-relanosti-istine , to je i istinska sloboda . Nadam se da će u neko bolje vreme moja knjiga ugledati svetlostdana.

 

Ovaknjiga predstavalja i temelj umetničkog pokreta kojeg pripemam sa grupommladih umetnika iz cele Srbije i regiona. Za sada je u pripremi i bazira se nakreativnoj moći pojedinaca u svojoj sredini, zbog toga i nosi naziv ‘’Kreativnapozicija – pozitivna vibracija”. Otpočeće nizom umetničkih performansa širomzemlje.

Dobitnik sam priznanja „Društvo srpsko-ruskog jedinstva Titel, festival lepe reči“ zapesmu „Istinski sjaj“, 21.09.2013. godine, koja je objavljena u Zborniku pobedničkihradova ,,3 Flert 13 Titelteka“.

Na festivalu ‚‚Balkanska smotra mladih strip autora u Leskovcu, 28-30. jun 2013.godine, dobitnik sam nagrade „Najbolji debitant“ za najbolji strip, tj. ilustrovanupesmu u stripu „Ostani svoj“.

Na petom Medjunarodnom festivalu poezije i proze ‘’Magda Simin ‘’2013 u NovomSadu, dobitnik sam prve prestižne nagrade za poeziju.

Treniram Ninjutsu, Tai chi, promovišem zdrav način života, volontiram u slobdnovreme, predsednik sam Učeničkog parlamenta Škole za tekstil i dizajn. Ponekadsviram, pišem pesme i scenarija.  Kao dizajner zalažem se za ekologiju i ukidanjenovca.

Srećan sam sa svojom porodicom, devojkom i prijateljima.“

Aleksandar Nikolić

Istinski sjaj

Čak i da znaš sve tajne sveta,I tada bi se našlo nešto što ti smeta,

I da svaka bude tvoja para,Srećan nećeš biti ako za to nemaš dara,

Naći će se nešto što može da te razočara.

Ali ti niko i ništa ne može, ako prave stvari

držiš ispod kože, na to udahni duboko i kaži

hvala ti Bože.Znam da sada želiš da znaš o čemu se tu radi,

šta je to što će te uvek držati u nadi .

I reći ću ti ništa nije strano, oduvek je u tebi

I potpuno je stvarno.

Stvari koje svako ima, ali često pred njima zatvara oči,

jer misli da ga to ka nekim važnijim koči .

Da bi dobio moraš da daš, da bi bio voljen ti voli ,lako je kad znaš.Čini drugima sve ono što bi sebi,Prema drugima budi ono što bi hteo da su prema tebi.

Pokreni ovaj točak sreće, jer će uvek biti na tvojoj strani,I kad je najpotrebniji on će za tebe da se okreće .

Tri neprolazne svtvari ljubav, vera i nada nešto što tvoj životne može da pokvari .

Možda neko i razume

Možda neko i razume to što ja pišem, često ne znam zbog čega to radim ali nakon

toga mnogo lakše dišem.
Ne solim nikom pamet, niti hoću
da vam odluke sugerišem.
Ja samo želim da otkrijete zašluženu sreću,
da kada pred vama stane ne okrenete joj leđa
i kažete neću.
Da svojom srećom ostvarite svrhu, ja samo
čitaoče želim da se nađete na vrhu.
Možda razmišljate zašto baš vi i zbog čega?
Reći ću još samo nešto, živi ste čim ovo čitate
to je dovoljan razlog zbog svega.

Visina pripada istrajnima

Srce izranjavano podigni oči, ne jecaj ustani sa poda ,neka ovo tle oseti korak pobede, neka ga zatrese ritampobedničkog hoda.

Istraj u svemu ka čemu te težnje vuku ,Istraj kad god je najteže , kad god te oluje života nose i tuku.Visina pripada istrajnima jer su se svojim trajanjem podizali

svakog trenutka.

Jer ništa se slučajno desilo nije, Svemoćni Bog umornome svom

sa izvora života daje da pije.Da od te vode više nikad ne ožedni, vrh osvajaju oni koji njemu iduistrajno, zato vrha i jesu vredni.

 

Categories: Kultura

Leave a Reply