Ekonomija

VRANJE: Besplatne sadnice voćarima

Sadnice voca 1WesternAg_PA_vert_fc_logo

U Vranju su uručene 49.652 besplatne sadnice šljive, višnje i jabuke voćarima iz ovog kraja, koji su učestvovali u projektu „Unapređenjevoćarstva u Pčinjskom okrugu“ .

-Podrška od gotovo 50.000 sadnica, koliko je 93 registrovanih poljoprivednih gazdinstava iz Vranja dobilo zahvaljujući Evropskoj uniji i Vladi Švajcarske, biće dragocena za povećanje proizvodnje šljive, višnje i jabuke. A poljoprivreda je velika šansa za ekonomski razvoj ovog kraja“, rekao je gradonačenik Vranja Zoran Antić.

Pozdravljajući voćare Marko Vujačić, zamenik menadžera EU Progresa je rekao da čekuje da će se rod voćki u Pčinjskom okrugu povećati od tri do sedam odsto u sledećih pet godina. Osim samih sadnica, voćari su stekli i savremena znanja, a osnovan je i ogledni voćnjak. Ovaj projekat je dobar primer međuopštinske saradnje, a lokalne samouprave treba da sarađuju i u budućnosti, kako bi uspele da obezbede donacije.

Ovaj projekat sprovodi EU PROGRES , uz finansijsku podršku Evropske unije i Vlade Švajcarske .

Uzgajivači voća su pohađali stručne obuke o savremenim tehnikama proizvodnje, upravljanja voćnjakom, standardizaciji i pripremi biznis plana.

Ukupno 373 voćara iz Vranja, Vladičinog Hana, Surdulice, Bosilegrada, Preševa, Bujanovca i Trgovišta učestvovalo je u ovom projektu, i njima je

uručeno 202.247 sadnica, kako bi se podstakao razvoj voćarstva u Pčinjskom okrugu

Categories: Ekonomija

Leave a Reply