Ekonomija

Deset uspešnih godina od privatizacija BAT-.DIV

Dacic u Bat Vr

Kompanija BAT obeležila je 10 godina od uspešne privatizacije Duvanske industrije Vranje.

Podelite vest…

Svečanosti u vranjskoj fabrici, pored ostalih zvanica prisustvovali su predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić, generalni direktor BAT-a za Srbiju, Crnu Goru i Bugarsku Thanos Trimis i direktor vranjske fabrike Rasmus Pagh.

– Srbija je pouzdana i sigurna destinacija za investitore, a jedan od najboljih primera za to je i uspešna privatizacija DIV-a pre 10 godina. Vlada Srbija će podržati strane investitore tako što će praviti uslove za regionalnu stabilnost i stvarati ekonomski sistem u kome će postojati stabilnost institucija.

Sve aktivnosti Vlade u narednom periodu biće usmerene na to da obezbedimo što više direktnih investicija, a kompanija BAT sigurno nam može pomoći u tome da predstavimo Srbiju kao atraktivnu investicionu destinaciju – rekao je na svečanosti Dačić.

Direktor BAT-a Trimis izjavio je da je tržište Srbije oduvek zauzimalo veoma važan položaj u okviru poslovnih operacija Britiš Ameriken Tobaka u jugoistočnoj Evropi.

– Tokom protekle decenije uplatili smo u budžet Srbije 950 miliona evra. BAT danas predstavlja jednog od vodećih poreskih obveznika u državi sa prosečnim godišnjim doprinosom srpskom budžetu od preko 100 miliona evra.

Takođe, tokom proteklih godina investirali smo milion evra u društveno odgovorne projekte – kazao je Trimis.

Dacic u BAT 1

Direktor vranjske fabrike BAT Pagh kazao je da je do sada u modernizaciju pogona u Vranju uloženo 115 miliona evra.

– Prisutni smo u Srbiji već 17 godina i od privatizacije 2003. godine investirali smo više od 200 miliona evra. To nas čini jednim od najznačajnijih stranih investitora i ujedno najvećim britanskim investitorom u zemlji.

Čestitam celom BAT timu u Srbiji na vremenu i energiji koje su uložili tokom protekle decenije – rekao je Pagh. Kako se čulo na svečanosti, BAT ima dugoročne planove u Srbiji.

Očekuje se da će fabrika u Vranju jednog dana biti proizvodni centar ne samo za CEFTA region, već i za mnoge zemlje Evropske unije.

Categories: Ekonomija

Leave a Reply