Kultura

LESKOVAC: Festival filsmke režije

LIFFE logo

Na 6. Leskovačkom internacionalnom festivalu filmske režije (LIFFE) od 12 do 16. septembra, takmičiće se 14 filmova, a ljubitelji filma u Leskovcu, gradovima u okruženju ali iz Bugarske, makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Grčke, Rusije, Rumunije, Hrvatske i Slovenije biće u prilici da se susretnu, vide, čuju i razgovaraju sa poznatim glumcima, rediteljima i drugim filmskim stvarocima.

Tokom festivala biće prikazana i šest filmova u 3D tehnologiji, po prvi put u Leskovcu.

Inače, okviru festivalskog programa biće održana i Druga konferencija reditelja iz Srbije i bivših jugoslovenskih republika; predstavljene dve knjige: „Kino Tok“, proslavljenog reditelja Slobodana Šijana i knjiga „Blistavo i strašno“ jednog od najvećih glumaca jugoslovenskog filma Bekima Fehmijua.

Kao deo pratećeg programa biće organizovane i izložbe: „Olivera Marković“, posvećena nedavno preminuloj glumici Oliveri Marković, koju će otvoriti reditelj Goran Marković, i Izložba portreta filmskih glumaca, autora Aleksandre Jelović.

I ove godine biće realizovane Projekcije na otvorenom – Open Air Cinema , u dvorištu CSU Leskovac ( Centar za stručno usavršavanje Leskovac).
Prema najavi organizatora specijalni gost na svečanom otvaranju šestog LIFFE biće glumac Rade Šerbedžija.

Umetnički direktor 6. LIFFE-a je reditelj Darko Bajić. Selekciju filmova uradio je Milan D. Špiček a filmove će ocenjivati tročlani žiri: reditelji Lordan Zafranović i Boro Drašković i glumica Tanja Bošković.

U okviru Takmičarskog predstaviće se reditelji dugometražnih igranih filmova iz Srbije i ex-yu regiona, koji će ravnopravno konkurisati za jednu od tri nagrade za režiju na festivalu: Grand Prix “Živojin ŠIka Pavlović” za najbolju režiju; druga nagrada za režiju „Živojin Žika Pavlović“ i  treća nagrada za režiju „Živojin Žika Pavlović“.
Na festivalu se dodeljuju još i dve glumačke nagrade: Zlatni lešnik za najbolju mušku ulogu i Zlatni lešnik za najbolju žensku ulogu.

Categories: Kultura

Leave a Reply