Ekonomija

Oživljavanje UMIPEK-a šansa za agrar juga Srbije

Prostran.Mesko.Jovic 1

Moma Nikolić, vlasnik IGM ‘’Mladost’’ koji je pre nekoliko meseci kupio pekaru ‘’Umipek’’ ponudiće svim zainteresovanim poljoprivrednicima da finansira početak proizvodnje žitarica, a nakon toga i zagarntovani otkup.

Ovo je, izmedju ostalog, rečeno konferenciji za novinare gradonačelnika Leskovca Gorana Cvetanovića, specijalnog savetnika za poljoprivredu Privredne komore Srbije Milana Prostrana i predsednika Regionalne privredne komore Gorana Jovića.

Reč je o veoma ozbiljnom projektu aktiviranja svih poljoprivrednihj gazdinstava na teritoriji grada, a njih je oko 24 hiljade, kao i podsticaj zasada žitarica , sigurano tržište  plasman, rekao je Milan Prostran, ističući da je on ubedio vlasnika Mladosti da otkupi nekadašnjeg giganta u proizvodnji hleba na jugu Srbije.

„Ovo je veliki iskorak, pružanje dobre ruke za dobar posao i pokretanje jedne jako poljoprivredne grane ali i potencijala za veliki izvoz „ rekao je Milan Prostran, savetnik za poljoprivredu Privredne komore Srbije.

Trenutni smeštajni kapaciteti u silosima u Umipeku iznose 30 hilajda tona. Namera novog vlasnika je da ih udvostruči, a u zajedničkoj saradnji sa lokalnim poljoprivrednim proizvođačima, da postane najveći konkurent za izvoz žitarica u Evropsku uniju i zemlje okruženja sa juga Srbije, objašnjeno je danas.

„Leskovac iz svog budžeta na godišnjem nivou izdvaja preko 180 miliona dinara za razvoj poljoprivrede, a leskovačka kotlina je veliki potencijal za ratarsku proizvodnju, pa je lokalna samouprava odlučila da oberučke podrži jednu ovakvu ponudu“ istakao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović..

Vlasnik uspešne kompanije „Mladost“ kupio je leskovački „Umipek“ za 75 miliona dinara. U pekari je pre uvođenja u stečaj i raskida privatizacije sa firmom „Krizma“ iz Pančeva pre nekoliko godina radilo 140 radnika. „Umipek“ je u najboljim danima proizvodio oko 35 hiljada velni hleba dnevno.

Categories: Ekonomija

Leave a Reply