Kultura

VRANJE: “Stop uništavanju kulture“

Cera MihailovicVranje Narodni muzej

Miroslav Cera Mihailović, urednik Književne zajednice „Borisav Stanković“ u Vranju nastavio je sa protestom pod nazivom „Stop uništavanju kulture“.

Čitavo dešavanje organizovano je ispred zgrade Gradske uprave, a urednik Književne zajednice Miroslav Mihailović Cera pročitao jedanaest „otvorenih“ pitanja gradonačelniku Vranja u kojima kako je rekao nema ni reči o „konjaku“.
Prva  pitanja se tiču finansiranja funkcionera i njihovog odnosa prema građanima.
– Da li građani Vranja finansiraju funkcionere lokalne samouprave da bi radili za, ili protiv njihovih interesa.

– Da li vlast treba da funkcioniše kao servis građana, ili kao gospodar njihovih života, pravite li razliku između gradskog i sopstvenog budžeta.

– Da li stavljate znak jednakosti između funkcije i zabave kao što to činite između kulture i zabave.
Mihailović je potom gradonačelnika pitao, kada će savladati strah i odazvati se pozivu na otvoreni dijalog pred medijima o katastrofalnom stanju u kulturi Grada čiji je gradonačelnik.

– Dokle mislite da ne poštujete Zakon o kulturi, Zakon o lokalnoj sampoupravi, Zakona o dostupnosti informacija od javnog značaja, pitao je Cera Mihajlović gradonačelnika Antića i od njega zatražio odgovore na pitanja kada će po odluci sopstvenih organa  Književnoj zajednici uplatiti dugovanje od 600.000 dinara za održavanje „Borine nedelje“.

– Da li zna da kao predstavnik izvršne vlasti treba da sprovodi sudske odluke i time štiti zakon kao i to da gradonačelnik treba da rešava probleme, a ne da ih stvara. Zašto nastavljate antikulturnu time i antinacionalnu politiku bivše vlasti, štitite nagrađujete i afirmišete njene nosioce, da li pravite razliku između pojmova legalitet i legitimitet i kada mislite da se povučete sa funkcije – upitao je na sav glas Mihailović.
Poslednje pitanje na koje Cera Mihailović očekuje odgovor od gradonačelnika je Da li je Jovanča Micić na putu oko sveta projezdio kroz Vranje?
Inače, ovaj dokument sa jedanaest otvorenih pitanja gradonačelniku, predat je pisarnici Gradske uprave, gde je u prisustvu medija uredno zaveden i kao takav biće dostavljen kabinetu gradonačelnika Zorana Antića.

Categories: Kultura

Leave a Reply