Kultura

“Večiti krugovi“ mr Dejana Krstića iz Zaječara

Veciti krug otvaranjemr Dejan Krstic

U Galeriji Narodnog muzeja u Leskovcu otvorena je izložba pod nazivom ‘’Večiti krug’’, autora mr Dejana Krstića iz Zaječara. Reč je o izložbi na kojoj su predstavljeni pojasevi Etnološke zbirke zaječarskog Narodnog muzeja, koja inače poseduje bogate kolekcije seoske i gradske nošnje.

Poseban značaj, kako je na otvaranju ove izložbe kazala Sladjana Rajković, kustos Narodnog muzeja u Leskovcu, imaju upravo pojasevi i delovi pojaseva, kako zbog svoje raznovrsnosti i široke upotrebe u materijalnoj kulturi, tako i zbog istaknutog mesta u duhovnoj tradicionalnoj kulturi.

-Čovek istočne srbije je na pojas obraćao veliku pažnju, od njegove izrade do najraznovrsnijeg korišćenja. Njegova praktična namena daje mu široku upotrebu u materijalnoj kulturi, a, za razliku od mnogih drugih materijalnih predmeta, zahvaljujući svojoj višeznačajnoj simbolici, kao i dekorativnosti, on je dobio značajno i istaknuto mesto u socijalnoj i duhovnoj tradicionalnoj kultri. On je, po verovanjima, bio neophodan čoveku kako na ovom tako in a ‘’onom’’ svetu, te ga zato simbolično možemo nazvati čovekovim, kazala je Sladjana Rajković.

Veciti krugVeciti krug publika 1

Govoreći na otvranju autor izlžbe mr Dejan Krstić kaže da je pojas u tradicionalnoj kulturi stanovništva istočne Srbije imao višefunkcionalnu ulogu.

-Pre svega, on je imao praktičnu funkciju da podržava stomak, što je veoma značajno za ljude kojima su teški poljoprivredni poslovi svakodenvica. On je imao i funkciju da se u njega stavljaju ili u njega zadevaju razni predmeti-novac, nakit, duvan i kresivo, nož, pištolj… On je kao deo narodne nošnje, imao i estetsku funkciju. Medjutim, pored svojih praktičnih funkcija pojas je, zbog svoje lepote i simbolike, stekao funkcije i u socijalnoj i duhovnoj tradicionalnoj kulturi. U socijalnoj kulturi on je jedan od glavnih darova u svadbenim običajima, svečani ženski pojasevi su svojevrsni statusni simboli devojke ili žene, a kao deo prestižnog muškog gradjanskog orijentalnog odela on je takodje statusni symbol., rekao je autor.

Milos Jakovljevic KavalVeciti krug punlika

U umetničkom programu učestvovala je vokalna ento grupa Muzičke škole iz Leskovca sa solistom Dušanom Cakićem. Specijalni gost u etno muzičkom delu programa bio je Miloš Jakovljević na kavli koji je svojim muziciranjem oduševio prepunu galeriju leskovačkog Muzeja.

Izložba „Večiti krug“ u leskovačkoj galeriji Narodnog muzeju biće otvorena do 14. aprila, a autor namerava da ovaj projekat predstavi i u drugim gradovima Srbije i okolnih zemalja.

Categories: Kultura

Leave a Reply