Ekonomija

Rudari nedaju da rudnik “Grot“ ode u bankrot

Rudari Grot u Le 3

Rudari i ostali zaposleni, njih oko 200, od kojih su mnogi  i akcionari rudnika, rešeni da odbrane rudnik od bankrota okupili su se juče ispred Privrednog suda u Leskovcu

Na predlog stečajnog upravnika, zakazano je ročište pred Privrednim sudom u Leskovcu o mogućnosti uvođenja bankrota u DP Rudnik olova i cinka Grot iz Krive Feje kod Vranja.

Dok ovo javljamo okupljeni rudari i radnici su ispred suda dok se u sudnici raspravlja o predlogu za uvođenje bankrota iako je pravnosnažnim rešenjem tadašnjeg Višeg trgovinskog (sada Apelacionog privrednog suda) u Beogradu još 25.02.2009. godine doneto rešenje Pvž. Br.55/09 kojim se žalbe Agencije za privatizaciju, Centar za stečaj i Agencije za osiguranje depozita, obe iz Beograda odbijaju kao neosnovane,kaže Miodrag Stojković, predsednik sindikata ‘’nezavisnost u rudniku ‘’Grot’’ i dodaje:.

-Pitanje je kako uopšte može da se raspravlja o predlogu Agencije za privatizaciju za uvođenje bankrotstva, kada je to pitanje rešeno pravnosnažnim rešenjem Višeg trgovinskog suda u Beogradu još 2009. godine. Dakle, nešto što je sa meritornom odlukom suda već rešeno odlučeno.

Poverioci najavljuju mogućnost podnošenja krivične prijave protiv stečajnog upravnika kako bi se u krvičnom postupku razmotrile specifične radnje koje je stečajni upravnik do sada preduzimao, uključujući između ostalog i nabavku repromaterijala, prepuštanje dela rudnika i samo zalaganje za uvođenje bankrota,kaže Miodrag Stojković, predsednika sindikata ‘’nezavisnost’’ u rudniku ‘’Grot’’.

-Grad Vranje neće dozvoliti da rudnik koji dobro radi, zapošljava novu radnu snagu, rudari i drugi radnici redovno primaju platu ode u stečaj. Ovde sam u ime gradonačelnika Vranja Zorana Antića koji kao i skupština grada daju punu podrsšku rudarima, kaže  Voja Zlatković, pomoćnik gradonačelnika vranja za privredu i poljoprivredu i dodaje:

-Ključna su sledeća pitanja: Kako je moguće da Agencija za privatizaciju uporno insistira na bankrotu kada rudnik posluje pozitivno i kada su ispunjeni i premašeni svi planovi? Da li je državi Srbiji u interesu da u Pčinjskom okrugu, u kojem se strani investitori stimulišu za zapošljavanje iznosima i od po 10.000 evra po zaposlenom, 300 radnika ostane bez posla?

Postoje indicije da je na sud vršen pritisak da proglasi bankrot. Podsećanje: Jedan od uzroka celog pravnog problema je i što sud u Leskovcu već godinama nije odlučio o potraživanjima od strane stečajnog upravnika osporenih stečajnih poverilaca. Paradoksalno, to što sud nije doneo odluku o osporenosti tih potraživanja se uzima kao jedan od elemenata neispunjenja Plana reorganizacije. Po zakonu, odluku o tome da li su osporena potraživanja stvarna može da donese samo predmetni sud – a ne organi preduzeća ili poverioci. Sud je doneo odluku da o rezervisanim sredstvima raspolaže stečajni upravnik i on u tom delu odgovara za sprovođenje plana. Po nacionalnom stadndardu broj 7, a i po Zakonu o stečaju, može da se vrši rezervisanje sredstava, i po odluci suda, sud sa njima raspolaže. Zašto se zbog nepostupanja stečajnog upravnika kažnjavaju poverioci?

Zašto se zbog nepostupanja Privrednog suda Leskovac i stečajnog upravnika Agencije za privatizaciju koji svoj posao nisu obavili kažnjava ‘’Grot’’ kao dužnik i poverioci? Kako to da sud i stečajni upravnik žele da nametnu način namirenja poveriocima protiv njihove volje iako volja poverioca izražena kroz Plan reorganizacije nije bankrot? – pitaju se radnici ovog rudnika.

Categories: Ekonomija

Оставите одговор