Kultura

Svetski fotografi u Leskovcu

U leskovačkom Kulturnom centru otvorena je druga medjunarodna izložba fotografija stotinak umetničkih fotografija sa svih meridijana, u organizaciji Udruženja Regiona Srbije.

Izložbu je otvorila direktorica Leskovačke gimnazije Ivana Ilić, koja je posebno istakla značaj ovakvih manifestacija za razvoj umetničkog stvaralaštva i saradnju umetnika širom sveta.

Govoreći na otvaranju, predsednik udruženja Regiona Milorad Milićević je rekao da se među eksponatima nalaze fotografija najpoznatijih svetskih fotografa iz svih krajeva sveta. Milićević je naglasio da ne postoje ni regionalne, ni kontinentalne granice. Lepota, osećanja, boje prevazilaze barijere i razumeju se dobro na bilo kojoj tački planete.

Na izložbi u Leskovcu se nalaze i one fotografije koje su nedavno nagrađane od strane Međunarodne federacije fotografa FIAP i Fotografske asocijacije Amerike, među kojima su bila i dva rada iz Srbije, rekao je Milićević i dodao: -Dobrom fotografijom, jedinstvenim i neponovljivim autorskim izrazom može se reći i bez reči tako mnogo. Mnogi ljudi su u stanju da prepozaju kvalitet, ali je medjunarodni žiri salona fotografije Leskovac 2012 bio taj koji je od preko 300 učesnika iz 52 zemlje znao da kvalifikovano i nepristrasno odabere najbolje – podvukao je Milićević.

-Moram istaći da ove fotografije predstavljaju presek umetničke fotografije.Ovde imamo izložene različite fotografije-dokumentarne, pejzaže, portreti i ostale različite stilove koje neguju umetnički fotografi,rekao je prof. Milićević

Međunarodni žiri je, inače, nagradio autore iz 33 zemlje i po rečima jednog eminentnog člana, leskovački salon je jedna od najvećih izožbi fotografija u zemli ove godine.

U leskovačkom Kulturnom centru je izloženo stotinak umetničkih fotogafija, medju kojima se nalaze i one koje je nagradila Međunarodna federacija fotografa FIAP i fotografske agencije SAD.

Povodom otvaranja ove izložbe, istaknuti umetnički fotograf Dušan Docevski iz Makedonije, svim zainteresovanima za umetničku fotografiju, a pre svega članovima fotografske sekcije Gimnazije u Leskovcu, održao je predavanje o snimanju portreta, dokumentarne fotografije i pejzaža.

Categories: Kultura

Leave a Reply