Politika

Ivica Dačić sastavlja novu Vladu Srbije

 

Predsednik SPS Ivica Dačić dobio je od predsednika Srbije Tomislava Nikolića mandat za sastav vlade, prenose mediji.

Kako je saopštio Nikolić na konferenciji za novinare u Predsedništvu Srbije, vladajuću koaliciju će činiti SNS i koalicija okupljena oko SPS, odnosno SPS-PUPS-JS.

„Ubedili su me da su okupili većinu i zatražili nastavak konstitutivne sednice. U vladi će biti SNS, URS i verovatno i neki drugi predstavnici građana u Skupštini Srbije,“ rekao je Nikolić.

Dačić, koji je dobio mandat za statav nove vlade, održaće kasnije konferenciju za novinare..

Delegacija SPS, predvođena predsednikom te partije Ivicom Dačićem stigla je danas oko 11 časova u Predsedništvo Srbije na Andrićevom vencu, gde je održan sastanak sa predsednikom Srbije o vladi SNS-SPS.

Osim Dačića, kod predsednika Srbije bili su i Slavica Đukić Dejanović, Žarko Obradović, Jovan Krkobabić, Dragan Marković Palma i portparol SPS-a. U delegaciji nije bio Milutin Mrkonjić.

Prema nezvaničnim informacijama koja se juče pojavila u medijima, vladajuću većinu činiće Srpska napredna stranka, koalicija oko SPS i Ujedinjeni regioni Srbije.

U medijima se pominjalo i da lider socijalista nije mogao da odbije „širokogrudu“ ponudu Aleksandra Vučuća da bude premijer Srbije, a nezvanično se govorilo da je Dačiću to lično ponudio predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji je dao ostavku na mesto predsednika SNS.

Dačić: Prihvatio sam odgovornost

„Na osnovu razgovora sa SNS i URS, dogovorili smo se da oni podržavaju ovaj dogovor koji smo danas postigli. Podržaće mene za mandatara za sastav nove vlade“, rekao je Dačić nakon razgovora sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem koji mu je poverio mandat za sastav nove vlade.

Dačić je rekao da će se razgovori oko sastava i formiranja nove vlade u narednim danima nastaviti, i da je već za sutra zakazan sastanak sa SNS, dok će se u narednim danima razgovarati s drugim strankama s ciljem da se sve strake upoznaju s glavnim tačkama buduće vlade i da se tim strankama otvoreno ponudi da uđu u vladu.

„Naša koalicija je bila dovedena pred pitanje hoće li preuzeti odgovornost za vođenje vlade. Svako ko se bavi politikom kao odgovoran, ili ko govori da Srbija treba da bude jaka i brani interese i nastavi put EU, i da građani bolje žive, da se država bori protiv organizovanog kriminala i korupcije, nema razloga da odbije da preuzme najodgovornijupoziciju u vlasti“, kazao je Dačić.

„Svako ko učestvuje na izborima i govori o tome šta mu je politički program, ne može u ovakvim prilikama da kaže da ne može da prihvati odgovornost da sprovede sve ono što je govorio u predizbornoj kampanji“, dodao je on.

Osvrćući se da je danas Vidovdan, koji ima veliku simboliku u srpskoj istoriji, on je rekao da „ako ne možemo da promenimo prošlost, možemo sadašnjost“. „I u tom smislu ja sam se kao premijer stavio u službu građana, obavljaću posao u skladu sa interesima Srbije, s ciljem da se svi problemi reše i neću doneti odluku koja neće biti pravedna za građane Srbije“, kazao je Dačić.

On je podsetio na reči Čerčila koji je rekao da „ako ne prihvatiš odgovornost onda je ne zaslužuješ“. „Veličina je u prihvatanju odgovornosti,a ja sam je prihvatio“, kazao je Dačić.

Categories: Politika

Leave a Reply