Ekonomija

Počinju geotermalna istraživanja kod Leskovca

Pripremni zemljani radovi koji prethode postavljanju naftne platforme za istraživanje geotermalne vode započeli su u ataru leskovačkog sela Kumareva. U gradskoj upravi Leskovca napominju da bi bušenje sa naftne platforme NIS-a trebalo da krene za 30 dana, odmah nakon postavljanja bušilice.

Kao podizvodjač radova, preduzeća “Produkt”, iskopalo je jedan bazen, širok 6 i dugačak 14 metara, a u toku je kopanje drugog, većeg bazena koji će služiti za “isplaku” i isptivanje kvaliteta voda. Bušenje bi trebalo da se vrši na dubini od 1500 metara, bušilicom kojom se radi na bušenju naftnih bušotina.

„Očekujemo da vodu pronađemo i na manjoj dubini. Ukoliko uspemo u tome, ostatak novca ćemo preusmeriti na istraživanje kvaliteta podzemnih voda“ rekao nam je pomoćnik gradonačelnika Leskovca Milorad Mladenović. Inače, u toku bušenja će se na licu mesta vršiti ispitivanja vode, sastav i kapaciteti.

Projekat je vredan 1,1, milion evra, obezbedjenih od Fonda za zaštitu životne sredine Vlade Srbije. Valja reći da je posao na tenderu dobio jeNISi stručna ekipa Geološkog instituta Srbije.

Categories: Ekonomija

Leave a Reply