Ekonomija

Vranjski “Jumko“ na prekretnici

I pored toga što mu je država odobrila kredit od sedam miliona evra za prekompoziciju i energetsku efikasnost, zbog lošeg poslovanja, zastarele mehanizacije i smanjene produktivnosti, nekadašnji tekstilni gigant ‘’Jumko’’ iz Vranja, bez garanta za kredit ne bi mogao da dodje do novca i pokrene proizvodnju. Sindikati smatraju da je finansijska pomoć države bolje rešenje za radnike nego kredit.

Zbog računa koji je u blokadi, to preduzeće bez garanta ne bi uspelo da podigne novac.Za energente struju, gas i vodu preduzeće „Jumko“ godišnje potroši milion evra. Mašine su stare trideset godina što znatno smanjuje produktivnost. U tu firmu poslednji put ulagano je pre petnaest godina.

Sa sedam miliona evra od kredita, kako kažu vranjski tekstilci, uvele bi se najnovije tehnologije, uredjaji za prečišćavanju otpadnih voda i uvođenju novog sistema video-nadzora.

Od 150.000 kvadratnih metara prostora, prekompozicijom ‘’Jumko’’ će zadržati 90.000, a ostatak prepustiti državi za prodaju ili zakup.
U „Jumku“ očekuju da se rebalansom budžeta obezbede sredstva za socijalni program. Od 1.800 radnika iz firme bi otišlo njih oko pet stotina koji su pred penzijom, a nova radna mesta dobiće oko dve stotine mladih ljudi.

 

Categories: Ekonomija

Leave a Reply