Ekonomija

25 traženih zanimanja u Austriji

Ministar za socijalna pitanja Austrije Rudolf Hundstorfer je poslao na razmatranje uredbu o deficitarnoj stručnoj radnoj snazi za 2012. godinu u kojoj je navedeno 25 zanimanja za koja je preko potrebna radna snaga.

Na listi deficitarnih zanimanja se između ostalih nalaze strugari, mašinski tehničari, električari, monteri, mašinski inženjeri, bravari, instalateri, stolari, tehničari za obradu podataka, vodoinstalateri, podopolagači...

„Ovom listom deficitarnih zanimanja možemo da delujemo protiv dužeg postojećeg deficita stručne radne snage. Računamo da će u 2012. godini oko 500 stručnjaka u ovim oblastima na ovaj način doći kod nas“, poručio je Hundstorfer.

U Austriju će u skladu sa ovom uredbom moći da dođe samo stručna radna snaga koja može da prikaže završeno odgovarajuće obrazovanje koje odgovara nekom od navedenih deficitarnih zanimanja i koja je u najmanju ruku ekvivalentno završenom zanatu.

Za kvalifikaciju važi posebno školsko obrazovanje koje odgovara diplomi strukovne škole u Austriji kao i univerzitetskom obrazovanju. Pored kvalifikacije, u obzir se za dobijanje vize uzima se i stručno iskustvo u skladu sa obrazovanjem kao i znanje jezika i starost.

Sa listom deficitarnih zanimanja sprovešće se poslednji deo koncepta Crveno belo crvene karte, što je stupilo na snagu u julu 2011. godine. Do sada je ovim konceptom bila obuhvaćena posebno kvalifikovana radna snaga.

Hundstorfer je rekao da su stupanjem na snagu uredbe o stručnoj radnoj snazi ispunjeni preduslovi za funkcionisanje sistema pridošlica prema određenim kriterijumima.

Ova lista važi samo za ovu godinu. Za 2013. godinu ministar za socijalna pitanja Rudolf Hundstorfer je najavio da će biti izrađena nova lista na jesen. To što je lista za 2012. godinu tek sada izrađena on je obrazoložio time što je otvaranje tržišta rada za sedam istočno evropskih zemalja usledilo prošle godine, te se čekalo godinu dana da se vidi da li će na ovaj način ovaj deficit da bude nadomešten. Rok za razmatranje ove uredbe će isteći 13. juna.

Generalna sekretarka Privredne komore Austrije Ana Maria Hohhauzer je pozdravila novu uredbu ocenivši je „daljim važnim korakom za otvaranje domaćeg tržišta raada i borbom protiv deficit stručne radne snage“.

Ona je, takođe, u saopštenju naglasila da treba da se računa na dalje zaoštravanje deficita radne snage zbog čega su, kako je rekla, potrebne mere kako bi se pridošlicama ponudila kultura dobrodošlice i ciljane mere za podsticanje integracije.

 

Categories: Ekonomija

1 reply »

  1. Jako dobro za usluzna zanimanja, mnogi ce naci posao, dali su Vam potrebni rukovaoci gradjevinske mefanizacije ( bag fara )?

Leave a Reply