Ekonomija

Imućni najviše duguju za struju

Najveći dužnici za struju u Srbiji prethodnih godina bili su privrednici, ali sada u ukupnim obavezama prema „Elektroprivredi Srbije“ sve više učestvuju građani. Dug za električnu energiju premašio je 90 milijardi dinara, a među neplatišama su najčešće najimućniji žitelji. Na šalterima elektrodistribucija širom Srbije ovih dana su neuobičajene gužve. Posle opomena pred isključenje zbog nagomilanih dugova za neplaćenu struju, građani se raspituju o tome kako da podmire račune. Građani prave takve dogovore pošto, kako kažu, nemaju redovna primanja, pa zato ne mogu ni redovno da plaćaju struju.

U EPS-u tvrde da od isključenja štite socijalno najugroženije građane. Međutim, i njih je sve više. U Ministarstvu rada i socijalne politike potvrdili su da sa Elektroprivredom rade na novom sporazumu kako bi više pomogli tim domaćinstvima.Nacrt tog dokumeta završiće kažu do polovine juna, ali usvajanje mora da sačeka novu vladu.

Ljubomir Pehaković iz Ministarstva rada i socijalne politike kaže da sporazum o pomoći socijalno ugroženima treba da podrazumeva dodatne propuste.“Dogovor bi trebalo da bude obuhvatniji od sadašnjeg jer se on odnosi samo na one koji primaju socijalnu pomoć. Mi mislimo da treba obuhvatiti još neke grupacije, poput teških invalida“, ističe Pehaković.

Spiskove za isključenja distribucije prave na osnovu visine i starosti duga. Najveći problem su dugogodišnji dužnici. Njih 4,5 odsto duguje čak 60 odsto svih potraživanja.

Radovan Stanić iz EPS-a objašnjava da to nisu siromašni građani već mahom bahati i neodgovorni građani koji ne dozvoljavaju isključenja, a i ako do njega i dođe oni se na svoju ruku ponovo uključuju.Prema evideciji, većina tih najvećih dužnika ima privatne firme, više kuća ili stanova, skupe automobile, pa u distribucijama računaju i na pomoć privatnih izvršitelja.

„Elektrodistribucija podnosi prekršajne prijave ako neko ne dozvoli pristup mernom mestu, kao i za neovlšćeno korišćenje električne energije. I ako se bude ukazala potreba verovatno da ćemo i mi agažovati sudske izvršitelje“, ističu u ED.U toku je remont postrojenja i mreže, pa je kažu u EPS-u redovna naplata neophodna. Podsećaju da je protekla studena zima pokazala koliko je važno da elektroenergetski sistem radi stabilno.

Categories: Ekonomija

Leave a Reply