Kultura

Posmatranje jednog Srbina u Nemačkoj

Jugoslovenski ratovi od 1990 do 1996. godine bili su “posmatranje jednog Srbina u Nemačkoj“ koje je on pretvorio u knjigu koja sve više izaziva posebnu pažnju kulturne javnosti u Evropi, ali i svetu. Za ovu knjigu od izuzetnog istoriskog i dokumentacionog zanačaja  su posebno zainteresovani Srbi u rasejanju, kojima pripada i sam autor dr Živojin Dacić, koji je u Nemačkoj više od četrdeset godina.

Najavljujući promociju knjige Sladjana Mladenović, direktorica leskovačkog Kulturnog centra je kazala da je knjiga vredna istorijska gradja za buduću generacije.

Govoreći o knjizi “Jugoslovenski ratovi 1999 – 1996.“ književnik Zoran Davinić, je rekao da je dr Živojin Dacić na jedan fascinantan način predstavio ovaj značajan, kako je rekao, istorijski udžbenik budućim generacijama. Ovaj “svetionik istine“ je pisan iz duše, osećanja i patnje na jedan originalan način o značajnim dogadjanjima na tlu Jugoslavije, Evrope i Nemačke. Autor se trudio da ne bude nametljiv, ni tužilac ni sudija, već da prenese istinu koja treba da se čuje i da se upamti, rekao je književnik Davinić.

U prepunoj sali leskovačkog kulturnog centra, nakon promocije predstavljena je izložba fotografija dr Živojina Dacića sa mesta ustoličenja Patrijarha Irineja 2. oktobra 2010. u Pećkoj Patrijaršiji.

Categories: Kultura

Leave a Reply