Obrazovanje

Leskovački srednjoškolci Teslinim stopama

 

Šest učenika tehničke škole „Rade Metalac“ u Leskovcu u okviru učeničke kompanije ‘’Ding-dong’’ spojili su nespojivio – vodu, elektroniku i softvere, i napravili kompjuter u akvarijumu sa ribicima i nazvali ga ‘’Akva- kom’’.

Ovim svojim izumom nastupaju na nacionalnom Sajmu mladih pronalazača u Beogradu od 23. do 25. maja, a u nekoliko gradova srbije i Leskovcu su nedavno osvajali prvu nagradu na Sajmovima preduzetnika učeničkih kompanija Srbije.

Porečima Igora Arsića, profesora elektronske grupe predmeta u školi i ‘’bliskog saradnika’’ ove učeničke kompanije kompjuter se nalazi u izolovanom delu gde postoji jedan fluid koji ne sprovodi električnu energiju služi za hlađenje samog računara.

Akva-kom je urađen po ideji Lazara Vasića iz 3. razreda.

Postoji mogućnost i za serijsku proizvodnju jer su zainteresovani mnogi vlasnici hotela i restorana.

Pre nekoliko meseci drugi tim učenika  koji čineVladimir Zdravković,Aleksandra Stojiljković,Stefan Nikolić,Stefan Stefanović i Katarina Jovanović. patentirao je dve vrste poštanskih sandučića od recikliranih materijala.

-Jedno sanduče je sa indikacijom kućnog broja i adrese noću, tako što u toku dana prikuplja električnu energiju fotoćelijom, a drugo sanuduče daje zvučni signal i svetlo domaćinama u kući kada poštar spusti pismo u sanduče.Poželji kupaca može se povezati sa računarom i da obaveštenje stigne SMS-om – kaže profesor Arsić.

Ima nagoveštaja da će te sandučiće otkupiti Pošta Srbije.

„Rade Metalac“ ima dve učeničke kompanije i za razliku od drugih, one nisu virtuelne, već zarađuju novac, kojim se finansiraju materijalni troškovi u školi.

Jedna od njih se bavi reciklažom elektronskog otpada i prodaje ga niškim firmama. Od dela otpada se izvlače ispravni delovi i sklapaju računari koji se poklanjaju, ali i prodaju.

U radionici za obradu metala, na glodalicama i strugovima, prave se mobilijari, koji se takođe prodaju širom Srbije.

Drugi škoski timovi se sada bore da novim izumima formiraju još nekoliko učeničkih preduzeća. Tako ucnicka kompanija’’ libe-tech’’ se bavi proizvodnjom aqua kompova,aqua komp je inace racunar u akvarijum koji po svojim osobinama moze da vrsi sve kao i klasican racunar ali je njegov izgled unikatan savremenog dizajna na prvi pogled predstavlja spoj struje i vode ali nije tako racunar je inace potopljen u specijalnoj tecnosti koja ne provodi elektricnu energiju ,oko kompijutera sa akvarijumom je  akvarijum sa ribicama i ostalim komponentima koje cine spoj akvarijuma.pritom ribicama nije ugrozen zivot a racunar ima dobro hladjenje i dostize temperaturu do 35 stepeni.namenjen je pre svega recepcijama hotela restoranima.. kancelarijama i dr

Kompanija’’ libe tech’’ je osvojila prvo mesto na takmicenju mladih preduzetnika.kompaniju cine Lazar Vasic,Aleksandar Randjelovic,Anica Spiridonovic,Miljan stosic Nikola Djoric.

Valja reći da su se nedavno za ove pronalaske leskovačkih srednjoškolaca zainteresovale poznate svetske kompanije.

Categories: Obrazovanje

Leave a Reply