Politika

U OVOM TRENUTKU: “Ne se znaje…“

Prema informacijama do kojih je došao portal ‘’Budite u toku’’ takozvana vlada velike koalicije nije pomenuta ni na jednom od brojnih sastanaka koje su ambasadori stranih država akreditovanih u Beogradu imali sa liderima SNS-a posle izbora, saznaje portal iz izvora koji su razgovoraali sa desetak diplomata iz različitih zemalja EU.

Kako je kazao visoki diplomata iz jedne evropske države, vrlo je značajno da se strani faktori ne mešaju u proces formiranja vlade. To od kojih stranaka će se napraviti nova ili dosadašnja koalicija mora da bude usaglašeno na unutrašnjem političkom nivou.

Mi nemamo ni pozitivan ni negativan stav prema takozvanoj vladi velike koalicije. I na formalnim i na neformalnim razgovorima uz ručak ili večeru sa Tomislavom Nikolićem ili Aleksandrom Vučićem nedvosmisleno nam je potvrđeno da će Srbija nastaviti putem evropskih integracija. Prilikom tih susreta ukazujemo samo na potrebu da se nova vlada konstituiše što je pre moguće, kako bi se što pre nastavio proces integracija, dijalog sa Prištinom i sa međunarodnim finansijskim institucijama. Idealno bi bilo da se to desi pre leta, krajem juna. On je dodao da nije uobičajeno u diplomatskoj praksi da se otkriva javno kad je koji ambasador ručao sa novoizabranim predsednikom Srbije, Vučićem, Dačićem, Tadićem ili bilo kim drugim političkim akterom.

Inače, sve visoke diplomate ili ambasadori iz nekoliko ambasada zemalja Evropske unije i drugih država Evrope, potvrdili su da su posle izbora imali direktne i sadržajne razgovore sa vodećim ljudima iz Srpske napredne stranke. Najčešće su razgovori vođeni sa Aleksandrom Vučićem i novoizabranim predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem. Ovi sastanci su poslednjih dana organizovani i sa diplomatskim predstavnicima grupa zemalja i sa ambasadorima pojedinih država ponaosob.

Ideja o vladi velike koalicije, pominjana u medijima, nije ništa novo, iako je u ovom trenutku izgubila na aktuelnosti.Ona već duže figurira kao zamisao koja bi se eventualno konkretizovala za sedam-osam godina pred pristupanje Srbije Evropskoj uniji. Tada bi , kako se ranije razgovaralo iza zatvorenih vrata, mogla da bude poželjna vlada koja ima podršku dvotrećinske većine.

S obzirom na to da se EU suočava sa velikim problemima povodom pitanja sopstvenog organizovanja i da je Srbija takođe ophrvana ekonomskim problemima, sada je najvažnije da nova vlada što pre uputi skupštini na usvajanje one zakone koje je postavio Brisel kao uslov za nastavak puta ka Evropskoj uniji.

U Leskovcu se, kako saznaje portal ‘’Budite u toku’’, na gradskom nivou, već ‘’izbistrilo’’ ko će biti u pravu saznaće se u petak 1. juna kada je sazvana konstitutivna sednica Skupštine grada.

Categories: Politika

Leave a Reply