Kultura

Noć Muzeja u Leskovcu

Noć muzeja organizovana je i u Leskovcu. Zbog građevinskih radova, neke od ustanova kulture nisu otvorile svoja vrata, ipak, za više hiljada ljubitelja muzeja organizovano je dvadesetak izuzetno zanimljivih programa.

U proteklih godinu dana u kulturu Leskovca dosta se ulagalo, ali nažalost, nisu svi radovi bili završeni do 4. Noći muzeja koju je ovaj grad organizovao.

Prvi put se pred očima javnosti našla umetnička dela izneta iz depoa leskovačkog Narodnog muzeja. Vrhunski srpski slikari i prva stalna postavka likovne zbirke nisu propuštene u Noći muzeja.

Porečima Marka Višića iz Narodnog muzeja ovo bila novina i za posetioce i za ovu instituciju.

-Mogla su prvi put da se vide dela Paje Jovanovića, Jovana Bijelica i što je, možda ovdašnjoj publici bilo najzanimljivije, Hristifora Crnilovića koji je rodđen u Vlasotincu, veli Višić.

Otvorena je bila i Gradska galerija ove ustanove sa 58 radova najpriznatijih leskovačkih umetnika, ali ne i stalna arheološka postavka, koja se renovira prvi put posle skoro 40 godina.

Dragocenosti lokaliteta Caričin grad, Hisar i Skobaljić grad još nisu bile spremne za uvid, jer, kako kažu, ulaganje od skoro 15 miliona dinara zahteva vreme.

U toku je i kompletna rekonstrukcija zgrade pozorišta vredna preko 70 miliona dinara, pa kako kažu u ovoj muzejskoj noći neće biti, ali se, kako kažu, pripremaju za jesen i novu sezonu.

Od nedavno je i Narodna biblioteka bogatija za 200 metara kvadratnog prostora. Tu je i Legat Nikolaja Timčenka, idealno mesto za književne večeri, koje, nažalost nije bilo otvoreno u muzejskoj noći.

U Noći muzeja u Leskovcu su, među knjigama bile i slike i zvuci džeza, a Gradska kuća predstavila se u znaku arheologije i etnologije. Kulturni centar se predstavio Vlasinom i strip crtačima. U Centru za ekonomiku domaćinstva prikazani su etno motive i ručni rad i ‘’kulinarske inspiracije’’ naših baka.

Više hiljada Leskovčana je uživalo u ukupno dvadesetak programa, medjutim 2013. godine, broj posetilaca će onda biti mnogo veći jer će sve ustanove kulture u Leskovcu biti spremne za posetioce.

 

Categories: Kultura

Leave a Reply