Društvo

Za bolji život Roma

Srbija je uradila dosta stvari na poboljšanju života oko 700.000 Roma, koliko je poslednjim popisom utvrdjeno da ih ima. Medjutim, i pored toga što su dobili status nacionalne manjine i što je uradjeno na Dekadi Roma, njihov položaj je i dalje marginalizovan i zbog toga i dalje radimo na preduzimanju dodatnih mera kako bi se njihov položaj poboljšao.

Ovo je u Leskovcu povodom 8. aprila svetskog dana Roma izjavila predsednica Skupštine i zamenica predsednika Srbije Slavica Đukić Dejanović i dodala da su u Skupštini Srbije donešeni značajna zakonska rešenja koja omogućavaju Romima bolji i sigurniji život. Istovremeno je formiran i Savet za unapredjenje položaja Roma kazala je dr Djikić Dejanović.

 

Zamenica predsednika Srbije je u Leskovcu na centralnoj manifestaciji povodom Svetskog dana Roma istakla da su ekonomska kriza i visok stepen siromaštva dodatno uticali da se pogorša status te zajednice u Srbiji, kao i u drugim zemljama.

Kako je navela, status Roma i Romkinja, usled ekonomske krize pogoršao se u oblastima školovanja, zapošljavanja, zdravstvene nege i stanovanja.

Dr Djukić Dejanović je istakla da društvo u saradnji sa romskom zajednicom može učiniti dosta da se izađe iz takve situacije.

-Veoma je važno da celokupno društvo uz punu saradnju romske zajednice može praviti korake izlaska iz ovakve situacije, poručila je predsednica Skupštine Srbije koja je i potpredsednica Socijalističke partije Srbije.

Categories: Društvo

Leave a Reply