Ekonomija

Udruživanje leskovačkih povrtara

Shvatili su da kao mali proizvođači ne mogu da opstanu na tržištu.

Shvatili smo da nismo zanimljivi velikim trgovinskim lancima, a o izvozu da i ne govorimo.Zbog toga smo se udružili,uzeli 10 hektara državne zemlje u zakup i u proizvodnju ranog povrća uložili oko 100 hiljada evra.Sada u pet velikih,savremenih plastenika gajimo zelenu salatu,paradajz,krastavac i paprike koje su se ovih dana pojavile na leskovačkoj pijaci, ali i u velikim supermarkteima u Srbiji i zemljama u okruženju kaže Nenad Atanasović, direktro ZZ “zelena zvezda“ iz Vinarca kod Leskovca i dodaje da sada imaju bolje,veće kupce,bolje cene a poboljšan je i kavlitet robe.

U proteklih pet godina u leskovačkom kraju osnovano je nekoliko udruženja povrtara.Da bi stigli do probirljivih evropskih kupaca mora još mnogo toga da se uradi.

-Ulaskom u Evropsku uniju otvara nam se veliko tržište ali je potrebno da se uradi standardizacija  i moramo da imamo dobar kvalitet proizvoda,ističe Đorđe Micić,zadrugar.

Od proleća do kasno u jesen za povrtare predaha nema.

-Posla ima mnogo.Sad se vezuje paradajz,sadi paprika i bere krastavac,kaže Mirjana Kurtić,jedna od radnica.

Domaći krastavac je već stigao na pijačne tezge u Leskovcu ali nema ko da ga kupi jer košta 250 dinara za kilogram.Skuplji je od paradajza koji se uvozi iz Turske.Nekada je zelena salata proizvođačima donosila dobru zaradu ali je sada cena kažu niska,20 dinar.Toliko košta i veza rotkvica i mladog luka.Cena spanaća je pala od 200 na 40 dinara.Prodavci ističu da je ponuda bogata ali je prodaja slaba.

Povrtari južnog pomoravlja na oko 2.000 hektara godišnje proizvedu i isporuče tržištu oko tri ipo hiljade vagona ranog povrća.

Categories: Ekonomija

Leave a Reply