Društvo

Ko to “deli“ novinare u Srbiji?

ODGOVOR UNS-A NA ZAHTEV NUNS-A DA SE ZGRADA U RESAVSKOJ DELIPOPRINCIPU POLA POLA

Udruženje novinara Srbije (UNS) žali zbog odluke Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) da ne prihvati razgovor o stvaranju zajedničke novinarske organizacije koja bi bila uspešnija u zaštiti profesionalnih interesa svih novinara u Srbiji.
UNS-u je neshvatljivo odbijanje rukovodstva NUNS-a da o ideji ujedinjenja dva novinarska udruženja makar konsultuje svoje članstvo, barem u okviru redovne ankete kojom novinarska udruženja početkom godine utvrđuju mišljenja o radu organizacija i stavove o najvažnijim pitanjima profesije.
UNS smatra ultimativnim i nedobronamernim zahtev rukovodstva NUNS-a da se zgrada Doma novinara u Resavskoj 28, sagrađena šest decenija pre osnivanja NUNS-a, deli po principu „pola pola“.
UNS će istrajati na obaranju nepravične i pravno neutemeljene presude kojom je Apelacioni sud u Beogradu zgradu Udruženja novinara Srbije, asocijacije koja je u decembru obeležila 130 godina neprekidnog postojanja, proglasio zajedničkom imovinom UNS-a i NUNS-a.
UNS predlaže da dva udruženja povedu razgovor o korišćenju ovog zdanja, uz uvažavanje činjenice da je UNS značajno brojnija i snažnija organizacija od NUNS-a. Radi poboljšanja statusa novinara u Srbiji i međusobnih odnosa novinarskih udruženja, UNS je spreman da kolegama iz NUNS-a ustupi i veći deo zgrade od onog koji sada besplatno koriste u Resavskoj 28. To nije potez iznuđen presudom Apelacionog suda nego gest dobre volje UNS-a da se dogovor postigne bez obzira na krajnji ishod sudskog postupka.
Takođe, UNS apeluje i na rukovodstvo NUNS-a da a priori ne odbacuje predlog o ujedinjenju i da ga još jednom razmotri. UNS je uveren da bi ideja o stvaranju velike i jake novinarske organizacije, osim kod članova UNS-a i NUNS-a, naišla na dobar prijem i kod nemalog broja profesionalnih novinara koji, upravo zbog podela, ne žele da pripadaju nijednoj profesionalnoj organizaciji, iako je i njima potrebna zaštita od poslodavaca i centara finansijske i političke moći.

 

Categories: Društvo

6 replies »

  1. Sta ce drzava Srbija ako se pojavi SUNS (Samostalnu udruzenje novinara Srbije) pa da se onda imovina mora deliti na tri dela, a mozda i na cetiri. Sta ce biti ako se osnuje nezavisno Udrzenje pcelara, pa Nezavisno udruzenje tekstilaca, mlekara, oce li oni deliti imovinu Privredne komore. Gde to u svetu ima.

  2. Ima li u Srbiji i malo pameti. Dta bi na ovo kazale novinarske legende, sigurno se u grobu prevrcu od ove sramote sto ima OVI sada plasiraju. Ljiljani i UNS u dajem podrsku da istraju i nedozvole haraclijama da otmu ono sto nije njihovo.

Leave a Reply