Društvo

Jubilej USAID-a

 

Svečanošću u niškoj Galeriji savremenih likovnih umetnosti, Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), koju je 1961. godine osnovao tadašnji predsednik Amerike Džon Kenedi, obeležila je 10 godina rada u Srbiji i pola veka postojanja. Proslavi jubileja prisustvovala je i američka ambasadorka Meri Vorlik.

Među ostalim zvanicama bili su Suzan Fric, direktorka misije USAID-a u Srbiji, Pejdž Aleksander, pomoćnica administratora USAID-a za Evropu i Evroaziju, Danijel Rozenblum, koordinator američke pomoći inostranstvu u okviru Stejt departmenta, gradonačelnik Niša Miloš Simonović, kao i predstavnici drugih lokalnih samouprava sa juga Srbije, kompanija i nevladinih organizacija.

-Pomoć USAID-a u proteklih deset godina je od neprocenjive vrednosti za ekonomski razvoj čitavog regiona, poručio je Simonović.

Za vreme desetogodišnje misije ove agencije, američka vlada je prosredstvom USAID-a u podsticanje ekonomskog razvoja Srbije, jačanje pravosudnog sistema i promociju dobrog upravljanja uložila 662,5 miliona dolara. USAID je osnovan sa ciljem da pomaže zemljama u borbi protiv siromaštva, oporavku od katastrofa i upuštanju u demokratske reforme.

Categories: Društvo

Leave a Reply