Kultura

Vojislavu Čolanoviću “Borina nagrada“

Književnik Vojislav Čolanović dobitnik je nagrade ‘’Borisav Stanković’’ za 2011. godinu za roman ‘’Oda manjem zlu’’, a to priznanje biće mu dodeljeno na 46. po redu manifestaciji ‘’Borina nedelja’’ koja se od 23. do 29. marta održava u Vranju gradu u kojem je rodjen pisac ‘’Koštane’’, ‘’nečiste krvi’’ i drugih dela.

Obrazlažući ovu odluku predsednik žirija Aleksandar Jovanović saopštio je da je Čolanovićev roman prožet snažnim erotskim doživljajima i nizom dramatičnih situacija iz  savremenog života prepunog političkih intriga i socijalne neizvesnosti.

„Tematska osnova romana ‘Oda manjem zlu’ utemeljena je na ljubavnom zapletu, a radnja se odvija u Beogradu i Salcburgu u svega nekoliko dana  zajedničkog života dvoje junaka, Finkinje i Srbina’, rekao je Jovanović.
Jovanović je ocenio da je Čolanovićevo „romaneskno kazivanje naročito uspešno usredsređeno na sve što se u ljubavnom životu dvoje aktera dešava u toku jednog letnjeg dana u Beogradu
Inače, Vojislav Čolanović nije želeo da govori o svom romanu, jer kako je objasnio, ne bi ni izbliza dostigao kvalitet kao u delu koje je napisao, a priča o tehnologiji i strategiji pisanja nije zanimljiva, ni važna. ‘’Jer Ako malo bolje razmislimo, moraćemo da se složimo i s Hemingvejem koji je  kazao da vrlo često nagrade dobijaju oni koji su već etablirani, a to bi pomalo  ličilo na dobacivanje pojasa za spasavanje brodolomniku koji je već isplivao  na obalu“, rekao je Čolanović, dodavši da ga iznad svega zadovoljava pomisao da se njegovo ime direktno vezuje za ime Bore Stankovića, koga je Jovan Skerlić proglasio za, možda, najveći talenat u srpskoj književnosti.
’’Ima nečeg magičnog u njegovoj literaturi. Iza svega što je Bora Stanković  napisao stoji vrhunska poezija, ma kako nam to čudno delovalo ako površno  posmatramo tu literaturu“, rekao je Čolanović.

Nagradu „Borisav Stanković“ dodeljuje Književna zajednica „Borisav Stanković“,  a nagrađeni roman Vojislava Čolanovića „Oda Manjem zlu“ objavila je  beogradska izdavačka kuća Mono i Manjana.

Po rečima književnika Miroslava Cere Mihailović, urednika Književne zajednice Borisav Stanković manifestacija „Borina nedelja“ biće otvorena u Vranju 23. marta besedom  pisca Vladana Matijevića, prošlogodišnjeg dobitnika nagrade „Borisav  Stanković“, a do 29. marta planiran je bogat književni programi.

Categories: Kultura

Leave a Reply