Ekonomija

Jaja “otišla“ u nebesa

Srspka jaja u Bugarskoj!

U Bugarskoj je, nakon drastičnog poskupljenja kokošijih jaja, počeo ilegalni uvoz ovih proizvoda sa juga Srbije. Ovu informaciju potvrdio je juče i predsednik Agencije za bezbednost hrane BugarskeJordanVojnov dodavši da postoje indikacije da se iz Srbije i Makedonije jaja uvoze putničkim automobilima, kojima su ovom namirnicom napunjeni prtljažnici.

„Jaja se skladište u pograničnim mestima, kao što je Ćustendil, a nakon toga prodaju u zemlji“, rekao je Vojnov.

On je rekao bugarskim medijima da su farme uticale na pojavu šverca jajima povećanjem cena, pa je dodao da će se tržište jajima normalizovati nakon Vaskrsa.

Tokom protekle nedelje u Bugarskoj je cena jaja skočila za 40 odsto i sada se komad prodaje po ceni od 20 evrocenti. Kao uzrok naglog povećanja cena proizvođači navode evropsku direktivu o humanijem odgoju koka nosilja, kojima je EU od 1. januara povećala površinu životnog prostora u kavezima. Radi zaštite tržišta bugarski ministar poljoprivrede Miroslav Najdanov je najavio uvoz jaja iz Poljske.

Medjutim, poslednjih dana, jaja su, kako kažu žitelji leskovačkog i vranjskog kraja, ‘’otišla do nebesa’’pa se sa osam sada na nekim mestima prodaju i za 30 dinara po komadu. Odjedared su jaja ‘’isčezla’’ sa pijačnih tezgi, jeste bilo prilično hladno i sve je poskupelo, mi smo izvršili korekciju za 20 posto, ali od nedelje do danas prodali smo celokupne zalihe i proizvodnju, kaže Jovica Spasić farmer iz Vranja,

Categories: Ekonomija

1 reply »

Leave a Reply