Kultura

“Kapija“ kulturni “katastrofizam“

Puca se i piše iz svih pera!

Nakon što je gradska vlast u Vranju donela odluku da, zbog sudskog procesa koji je u toku, organizuje, umesto “Borinu nedelju“, svoju književnu manifestaciju“Borinu kapiju“, oglasio se književnik Miroslav Cera Mihailović, glavni i odgovorni urednik Književne zajednice koja više od dvadeset godina organizuje “Borinu nedelju“ i dodeljuje nagradu.

Tim povodom Miroslav Cera Mihajlović kaže: -Vest da je vranjska vlast zastala pred BORINOM KAPIJOM ustanovivši istoimenu manifestaciju, znači samo jedno: nije smela dalje, u Borinu Avliju! Nova manifestacija ne može da baštini tradiciju “Borine nedelje“ , Koju Književna zajednica Borisav Stanković organizuje duže od dve decenij, a još manje tradiciju nagrade Borisav Stanković, koju je Zajednica ustanovila još svojim osnivačkim aktom, maja 1989. godine, te nije istina da se menja naziv manifestacije, jer to nije u moći gradske vlasti, niti, pak, sme da se dodeljuje istoimena nagrada. Zajednica će i ove, 2012. godine, od 23. do 29. marta organizovati 46. “Borinu nedelju“ i dodeliti nagradu, tako da neće izneveriti očekivanja kako gradjana Vranja, tako i kulturne javnosti Srbije.

Analogno nazivu nove vlastodržačke manifestacije, nagrada koja se u okviru nje dodeljuje mogla bi da nosi naziv BORINA KENTRA ili BORINA KVAKA.

S obzirom na vreme održavanja, BORINA KAPIJA može da bude samo žurnal pred projekciju filma, ili, sportskim rečnikom rečeno, razigravanje ili predigra pred finalnu utakmicu. Program za tu manifestaciju jednostavno ne postoji, program su sama po sebi imena njenih učesnika.

Reč je, sada je to bar očigledno, o svojevrsnom nacionalnom kulturocidu koji aktuelna gradska vlast pokušava da sprovede u Vranju ili, kako bi Jan Bježicki rekao, na sceni je “kulturni katastrofizam“. Nažalost, gradjani Srbije i Vranja skupo plaćaju ceh jedne nakaradne, autoritarne poltike vranjskih vlastodržaca.

Categories: Kultura

Leave a Reply