Ekonomija

Da li Koridor 10 zaobilazi Predejane?

Predejane se ne predaje!

-Ponovo nas preskaču iz Republičke Agencije za prostorno planiranje. Molim Vas radi se o teritoriji leskovačke opštine, tačnije o mestima Grdelica, Predejane, a svi sastanci se održavaju van našeg grad u Nišu, Vlasotincu, Vranju, pa ponovo Nišu, a nikako u Leskovcu, kaže Živojin Stefanović (SPS), predsednik Skupštine grada Leskovca, ogorčen na neke svoje partijske kolege, posebno ministra Milutina Mrkonjića.

Koridor 10 će proći kuda je za državu najrentabilnije i najjeftinije, pa makar svi izginuli?!
To poručuju žitelji juga Srbije, Predejana i 60 okolnih sela, koji su, na opšte iznenađenje, prvi put jedinstveni u stavu da Koridor 10 prođe, kao što je to do sada, pored varošice Predejane, poštujući sve standarde.

– To je jeftinije za više od 25 miliona evra od varijante koju na mala vrata, pomoću huke i halabuke, pa i na silu, hoće da progura „tunelska mafija“ – kaže Živojin Stefanović, predsednik Skupštine grada Leskovca.

– Koliko mi je poznato, državni vrh nije nikome naložio da trasa Koridora 10 zaobiđe Predejane. Reč je o forsiranju graditelja tunela, koji bi odstupanjem od prve varijante ostali bez posla – kaže Dragan Ignjatović, upravnik motela „Predejane“. On dodaje da se trasom Koridora 10 kojom je predviđena gradnja tunela zaobilazi varošica Predejane postaje ‘’slepo creveo’’ i automatski stavlja u zapećak više od 6.000 stanovnika, što će povećati iseljavanje.

Gradonačelnik Leskovca Slobodan Kocić kaže da motel „Predejane“ kao najbolji primer privatizacije u ovom kraju ima podršku grada.
Živojin Stefanović, predsednik Skupštine Leskovca, podseća da je iz gradske skupštine upućen zahtev Saobraćajnom institutu CIP za izmenu projekta.

-Nema potrebe da se pravi tunel jer postoji jednostavnije rešenje. Pitam se kome je u Beogradu u interesu da insistira da od ove jadne države uzme više od 25 miliona evra više, a narod u Predejanu natera na seobu. Zato pretpostavljam da je reč o „tunelskom lobiju“, koji hoće vešto da iskoristi novac dobijen iz kredita međunarodne banke, kojoj je važno da radovi krenu, a ne kuda će trasa ići – kaže Stefanović i dodaje opet su nam spremili neku ‘’podvalu’’ kad su za 23. mart zakazali javnu prezentaciju u Nišu, a javni uvid za 4. april u istom gradfu, preskačući namerno Leskovac. No videćmo. Slično kažu i Predejančani.

Dragan Pavlović, vlasnik motela „Predejane“ koji već 20 godina živi i radi u Rusiji, kaže da se svojski trudi da pomogne svoj rodni kraj, ali mu se, eto, ne da.
– Motel je jedna od retkih firmi koja posluje uspešno i gde više od 150 radnika redovno prima plate. A to znači da pola Predejana zavisi od motela, jer su mnogi koji se bave proizvodnjom zdrave hrane i drugim uslugama indirektno uključeni u ovaj proces – kaže Pavlović i dodaje da, ako ostane predlog da Koridor 10 zaobiđe motel, on neće pretrpeti štetu jer će, najverovatnije, otvoriti starački dom, što će značiti mnogo manje zaposlenih i mnogo manji prihod opštini nego do sada.

Categories: Ekonomija

2 replies »

  1. Lepo mesto ali sve manje varosana a sve vise zatucanih seljaka, rodbina gazde motela sisla s brda . Mozda je i bolje da autoput zaobidje, da se i seljani vrate selu a varosani varosici.

Leave a Reply