Nekategorizovano

Život pored puta

LESKOVAC – Romski forum tetar iz Beograda u prepunoj velikoj sali leskovačkog Doma kulture Roma izveo je pozorišnu predstavu pod nazivom  “Život pored puta – Dživdipe karin  o drom” u okviru nacionalne kampanje borbe protiv trgovine  ljudima.

      Predstva  Romskog forum teatra  namenjena je mladoj populaciji, posebno romskoj zajednici, njihovim roditeljima.
     Po rečima Dragana Ristića, reditelja ove, po svemu aktuelne i zanimljive predstave, ‘’Život pored put’’ je priča o čoveku koji prodaje svoju dvanaestogodišnju kćerku Švabi, Romu iz Nemačke. Kći se na pritisak oca nevoljno udaje za Švabu i tu nastaju problemi.Švaba maltretira i tera na prostituciju maloletnu devojčicu po imenu Luluđi.

Predstava je interaktivna i edukativnog je karaktera. Posle predstave publika menja scene koje im se na sviđaju. Zbog  ekonomsko-socijalne degradacije dešavaju se i ovakve stvari.

     Porečima Ardijana Ajvazovića iz organizacije ‘’Rom’’ svake godine  od 2 do 4 milona ljudi postanu žrtve trogine ljudima, koja  kriminalcima ostvaruju zaradu od 30 – 60 milijardi dolara.

      Kao što je poznato u minulom periodu, policija Srbije je podnela 403 krivične prijave protiv 725 lica, zbog izvršenja 494 krivična dela u vezi sa trgovinom ljudima., veli Ajvazović i dodaje da je u poslednjih pet godina, 80 posto identifikovanih žrtava u Srbiji su domaći državljani. Od toga,  svaka druga žrtva je dete. Samo 20 posto  žrtava otkriveno je zahvaljujući građanima i drugim akterima, dok je sve ostale slučajeve otkrila policija.

Categories: Nekategorizovano

Оставите одговор