Nekategorizovano

Uz južnu prugu mjauču i jauču

LESKOVAC – VRANJE – “Luda mačka“ ili “mjao-mjao“ medju južnjacima.

      Inače, “mjao-mjao“ je ime novog opijata koja je posle Evrope polako stigao i na jug Srbije, i koji deluje slično kao kokain i kao ekstazi. “Mad-kat ili mefedron“ je legalna supstanca koja može i preko internmeta da se kupi kao sredstvo za podsticaj rasta biljaka. Prvi put se pojavila u prvoj polovini prošle godine i tada je registrovana u Nacionalnom moritoring centru za droge. “Dilerskom mrežom“ se distribuira i prodaje kao prašak za šmrkanje ili otapanje u pićima.

      O “ludoj maci“ mladi iz poznatih povratrskih krajeva sa “južne pruge“ vranjskom i leskovačkom kraju su, kako se pretpostavlja, saznali od svojih vršnjaka, bliskih rodjaka, iz pojedinih zemalja Evrope, gde se inače nabavljala ova supstanca za pospešivanje rasta ratarskih i povrtarskih kultura.

      -Bilo je komike, mjaukanja i jaukanja sa “macom“ jer rodjaka moje drugarice koja je došla u posetu stricu, deki i baki iz inostranstva je otkrila “ovu kombinaciju“. Hemikaliju su iz velike kante krišom presipali u “unučiće i malečka šišići“ (flašice) i miksali. Ma jurili su se kao “razbukarene“ svinje ili goveda, kaže Bojan M. iz leskovačkog sela Manojlovca.

      U vranjskom i leskovačkom naprednom povratrskom selu, nekako u isto vreme, ovog leta, domaćini su slučajno otkrili da im je sredstvo “za foliju“ (biljke u plasteniku i na otvorenom) brzo utrošeno. Količine su bile pri kraju i trebali su da naruče nove hemikalije. Plašeći se da se ne otriju deca upozorili su ih, a ona su poluošamućena kao i njihovi “pajtosi“ počela da zbijaju šalu, smeju se i preznojavaju.

      Stručnjak za ovu oblast dr Slobodan Srtanković, kaže da mora pod hitno preventivno da se deluje, jer ova hemijska sredstva mogu biti vrlo opasna po zdravlje mladih. “Zanos“, kako oni kažu, kratko traje, ali posledice mogu da budu fatalne kaže ovaj stručnjak.    

      “Luda mačka“ proizvodi euforična stanja bez halucinacije, rezultira osećajem otvorenosti, razgovorljivosti i smanjuje osećaj gladi, ukazuju na dejstvo “mjau-mjau“ inspektori za narkotike i toksikolozi. Oni, takodje, pojašnjavaju, da se telesni simptomi manifestuju u proširenim zenicama, crvenilu, svrabu i jakom znojenju. Jedna doza deluje tri do četiri sata, mamurluk koji sledi drugi dan je relativno umeren. Mefedron opterećuje srce i u kombinaciji sa alkoholom i marihuanom može da izazove smrt.

      “Mac-mac“ se, sudeći po kazivanju mladih, polako, ali sigurno sve prisutnija medju mladima u Srbiji, a posebno u razvijenim povrtarskim krajevima.

Categories: Nekategorizovano

Оставите одговор