Društvo

Republika Srpska, 28 godina od uspostavljana Dejtonskog mirovnog sporazuma

Republika Srpska danas obeležava 28 godina od uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, koji je u Srpskoj praznik i neradni dan, saopšteno je iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave.

Punih 28 godina navršava se od kada je u američkoj bazi „Rajt Peterson“ u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavnopravni poredak. Ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa. Zamenik predsedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović tim povodom kaže da je Dejtonski sporazum tokom 28 godina postojanja kršen, a da je kulminacija sada kada u BiH deluje čovek koji nije izabran za visokog predstavnika u Savetu bezbednosti, što je predviđeno ovim međunarodnim dokumentom.

Radmanović je ocenio da je Dejtonski sporazum među važnijim u poslednjih 50 godina kojim je trebalo da se svi pohvale, ne samo u BiH nego i oni koji su učestvovali u njegovom stvaranju.

„Radi se o međunarodnom sporazumu koji nije samo doneo mir, već je i rešio i unutrašnje uređenje BiH i odnose u BiH na sasvim jednoj novoj osnovi koja je vrlo značajna i koju je trebalo da poštujemo od prvog dana. Međutim nije se tako dešavalo, nažalost“, naveo je Radmanović.

On je podsetio da je već prvi visoki predstavnik, koga u poslednje vreme „hvale“ da nije ništa radio, jednim aktom promenio odredbu Dejtonskog sporazuma i „zabranio da postoji nacionalno opredeljenje u Predsedništvu kod budžeta BiH“.

„Kasnije su dolazili i gori visoki predstavnici koji su stalno mimo Dejtonskog mirovnog sporazuma uzimali sebi razna prava kojima su menjali stanje u BiH, remetili odnose i nisu dozvoljavali da postane stabilna zemlja“, naveo je Radmanović u izjavi za Srnu.

On smatra da je Dejtonski sporazum odličan međunarodni akt koji bi da su ga se svi držali omogućio da BiH bude prosperitetna. Agencije i portali

Categories: Društvo

Leave a Reply