Hronika

DRUGI PIŠU: Potresno sećanje na dečaka mučenika

O srpskoj deci, žrtvama poslednjeg rata, retko se govori. Ili od zaglušujućeg eha „mitomanije“ iz sarajevske čaršije, nedovoljno čuje! Ubijali su ih u igri monstrumi i zločinci supersoničnih eskadrila.

Za sve njih, i za sva prekinuta bezgrešna detinjstva, u Manastiru Vavedenja Presvete Bogorodice na beogradskom Senjaku, oslikana je freska na kojoj je lik Slobodana Stojanovića, dvanaestogodišnjeg mučenika iz okoline Zvornika, umorenog na najbrutalniji način, krajem jula 1992. godine.

U posljednjem trku, uletio je u ruke onima koji su po njegovoj, Donjoj Kamenici već ubijali i uništavali sve srpsko što je preostalo – u ruke zločincima Nasera Orića i Albanke Elfete Veseli, omiljenog Orićevog vojnika.

Dvanaestogodišnji mučenik sahranjen je na groblju u Drinjači. Nedugo kasnije, pored njega sahranjeni su i roditelji mu Desa i Ilija – presvisli od bola rana svog jedinca. Ostale su nepročitane knjige, neostvarene želje i prazna školska klupa.

A žena monstrum, uprkos brojnim svedočenjima kako je zverski mučila, a potom ubila Slobodana, uživala je u slobodi i blagodetima Švajcarske, gotovo četvrt veka. Izvor: RTRS

Categories: Hronika

Leave a Reply