Obrazovanje

Albanci bi da menjaju naziv škole „Desanka Maksimović kod Bujanovca, reagovala Đukić Dejanović: Ogromna je greška to raditi

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović rekla je danas da smatra da je predlog da osnovna škola u Biljači kod Bujanovca više ne nosi naziv srpske pesnikinje Desanka Maksimović, već albanskog književnika „Ismaila Kadarea“ – ogromna greška.

„Smatram da je inicijativa škole da se više ne zove ‘Desanka Maksimović’ više nego pogrešna zbog vrednosti koju ona ima u svojim porukama. Njene poruke, da je samo napisala ‘Krvavu bajku’, su poruke mira i bolje budućnosti. Smatram da je ogromna greška tražiti da se bilo koja škola ne zove njenim imenom“, istakla je Đukić Dejanović za Tanjug. Ona je rekla da, u trenutku u kome se nalazi naša država i imajući u vidu kakva je trenutno situacija u svetu – „poruke mira i brige o mladima su poruke koje prosto očekujemo da izviru iz svih dobronamernih pojedinaca i institucija“.

Kako je istakla, ideja da se sada ime Desanke Maksimović skine sa liste naziva škole u bilo kojoj sredini je ideja da se negira njen značaj u pisanju „Krvave bajke“, u kojoj ona piše o mučeničkoj smrti čete đaka u jednom danu.

Kako pišu „Večernje novosti“, predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Nevzad Ljutfiju pokrenuo je inicijativu da se promeni naziv škole, rekavši da je „velika uvreda“ za Albance što škola u Biljači nosi naziv po srpskoj pesnikinji, zato što se radi o drugom po veličini selu naseljenom Albancima u opštini Bujanovac. Kako su preneli, školski odbor prihvatio je inicijativu za promenom naziva, a o tome u sredu treba da odlučuju odbornici Skupštine opštine Bujanovac.Konačnu reč daće Ministarstvo prosvete.

Categories: Obrazovanje

Leave a Reply