Društvo

Srećan praznik: Danas je Mitrovdan

U našem narodu Mitrovdan predstavlja jednu od pet najvećih srpskih slava.

Ovaj praznik je posvećen antičkom zapovedniku Dimitriju Solunskom koji je izgubio život zarad širenja hrišćanstva.4

Dimitrije je rođen u Solunu u trećem veku posle Hrista za vreme cara Maksimilijana. Kada je od cara dobio naređenje da progoni hrišćane, on se na to nije obazirao već je javno propovedao hrišćansku veru.

Cara su obavestili o Dimitrijevoj neposlušnosti, koji je preobraćao narod u hrišćanstvo.

Kada je car čuo da je solunski komandant i sam hrišćanin, naredio je da ga bace u tamnicu gde je mučen, a potom pogubljen. Solunski hrišćani su ga tajno sahranili, a na mestu njegovog groba kasnije je podignuta crkva. Sveti Dimitrije je proglašen zaštitnikom grada Soluna.

Crkveni spisi navode da se Sveti Dimitrije mnogo puta javljao i spasavao grad od zemljotresa i nesreća. I danas se veruje da je čudotvorna snaga njegovih moštiju izlečila mnogobrojne bolesnike.

Mošti Svetog Dimitrija u crkvi Svetog Dimitrija u Solunu

Prema narodnom predanju i žitijima svetaca, Dimitrijev grob je odisao bosiljkom i smirnom, pa je zato taj svetac nazvan Mirotočivi.

Kult Svetog Dimitrija veoma je živ i kod Srba, a u srednjovjekovnoj Srbiji posvećeni su mu mnogobrojni hramovi, uključujući i crkvu u Pećkoj Patrijaršiji i kapelu u manastiru Visoki Dečani.

Slavi se 8. novembra, obeležen je crvenim slovom u crkvenom kalendaru i spada u nepokretni praznik, što znači da je uvek istog datuma.

Postoji verovanje da uoči Mitrovdana treba ostati kući, jer ko tu noć ne provede kući cele će godine noćevati po tuđim kućama.

Ovaj dan je ušao u legendu po tome što su se hajduci na Mitrovdan rastajali da bi prezimeli zimu kod svojih jataka.

Od davnina postoji izreka: „Mitrovdanak hajdučki rastanak; Đurđevdanak hajdučki sastanak„.

Ako na Mitrovdan bude oblačno, kaže se da će biti topla zima a ako je vedro, po narodnom veroovanju zima će biti oštra.

Mitrovdan se slavi sa mrsnom ili posnom trpezom, sve u zavisnosti da li „pada“ u sredu ili petak kada se slavi posno, a ostalim danima se slavi mrsno. SPC

Categories: Društvo

Leave a Reply